Bankrot OKD je blízko, varuje komentátorka. Odboráři budou muset ustoupit

05.09.2013 22:58

Vedení OKD chce horníkům snížit mzdy o 20 procent. Odbory navrhují 7 procent. Pokud se se zaměstnavateli nedohodnou, hrozí stávka. Už teď je jasné, že 17. září horníci budou demonstrovat. Komentátorka Zuzana Kubátová v Událostech, komentářích potvrdila, že dolům už není příliš pomoci.

Bankrot OKD je blízko, varuje komentátorka. Odboráři budou muset ustoupit
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

„Bankrot OKD je věc, která vůbec není nepravděpodobná. Analytici to naopak považují za čím dál pravděpodobnější scénář. I když se odboráři budou snažit sebevíc, budou muset přistoupit na zhoršení podmínek pro zaměstnance. Ale bylo by dobré, kdyby majitelé k té situaci přistupovali co nejcitlivěji. Je třeba si uvědomit, že OKD vyčerpala všechny rezervy, které má. Teď spotřebovává peníze, které dostala za uhlí, jež prodá teprve příští rok,“ připomněla.

Odbory přitvrdí. Chtějí zásah prezidenta

Ale nemyslí si, že by management šetřil jen na mzdách zaměstnanců. „Já si myslím, že firma nesahá jenom na peníze horníků. Osekala třeba rozvojové programy, ale úsporná opatření přicházejí pozdě a vedení si ne zcela uvědomuje, jaké dopady to bude v regionu mít. Akcionáři OKD se zaměstnanci příliš nekomunikují. Kdyby šéfové dávali najevo nějaká gesta pochopení a účasti, tak by to všechno působilo trochu jinak. Je třeba si uvědomit, že akcionáři si od roku 2008 z dolů odnesli na 57 miliard korun,“ řekla Kubátová s tím, že jistý ohled na region by proto mít mohli.

Vůdce hornických odborů Jan Sábel ve čtvrtek prohlásil, že pokud jednání, případně demonstrace, nepomůže, odbory přitvrdí. A spolupracují již i s dalšími odborovými svazy z regionu. Žádají také, aby se do jednání zapojil prezident Zeman. S ním prý situaci bude řešit bývalý odborový boss a nyní volební kandidát ČSSD Jaroslav Zavadil. Zároveň vyloučil, že by chtěl po vládě, aby doly dotovala. Řešením by ale mohla být „sociální těžba“. „Ta by ušetřila peníze daňových poplatníků,“ říká Sábel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…