Baracka Obamu prý zfackovali

25.04.2016 7:52

Analytička Tereza Spencerová v komentáři pro server Literární noviny konstatovala, že prezident Spojených států Barack Obama byl v Saúdské Arábii v podstatě zfackován. A je za tím třeba hledat 11. září 2001.

Baracka Obamu prý zfackovali
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Arábie, ilustrační foto

„Při cestě Baracka Obamy do Saúdské Arábie se minulý týden takový všeříkající detail odehrál hned na počátku – saúdský král Salmán nepřijel amerického prezidenta přivítat na letiště, poslal místo sebe jen delegaci plnou ‚nul‘ a saúdská televize se o příletu ‚nejmocnějšího muže planety‘ ani nezmínila. Byla to ‚facka‘ o to větší, že v předcházejících dnech osobně a ceremoniálně vítal své kolegy, arabské vladaře, kteří se do Rijádu sjížděli na summit Rady pro spolupráci zemí Perského zálivu (GCC),“ píše Spencerová.

Má to prý tři důvody. Zaprvé se Saúdům ani trochu nelíbí jaderná dohoda Spojených států s Íránem. Země spolu tradičně soupeří. Kvůli ropě i kvůli víře. Stojí zde proti sobě vyznavači sunnitské a šíitské podoby islámu. Dokud Írán zatěžovaly západní sankce, Saúdská Arábie hrála v oblasti nezpochybnitelný prim. Teď spolu obě země válčí např. na půdě Jemenu. A Američané podle všeho nechtějí ustoupit od kontaktů s Íránem.

Ve hře je i 11. září 2001. Většina strůjců teroristického útoku z 11. září byla saúdské národnosti, přesto se oficiálně tvrdí, že vládní místa v Rijádu teroristům nijak nepomáhala, alespoň na to nejsou důkazy. Existuje však také 28 stran utajovaných informací, k nimž nemá přístup zdaleka každý. A těchto 28 stran je „znepokojivých“.

Celý komentář najdete zde.

„Pár vybraných členů Kongresu si zprávu až dosud smělo přečíst jen v přítomnosti zpravodajského důstojníka v uzavřené místnosti a má zakázáno si pořizovat jakékoli poznámky. Podle senátora Boba Grahama zpráva dokládá přímou pomoc saúdské vlády atentátníkům z 11. září, FBI o všem věděla a vše také utajila,“ pokračuje Spencerová.

Tento dokument možná říká jen tolik, že Saúdové platili bin Ládinovi, aby jejich zemi nechal na pokoji, což mu po finanční stránce rozvazovalo ruce k operacím jinde ve světě. Ale je to jen spekulace. Na oněch 28 stranách se možná také píše něco zcela jiného.

A do třetice, saudským vládcům se nelíbí, že Spojené státy už nejsou zdaleka tak závislé na ropě z Blízkého východu, jako tomu bylo posledních sedm desítek let. Američané diverzifikovali své energetické zdroje a saúdskou ekonomiku to oslabilo, protože klesly ceny ropy. Trpí tím nejen Rusko.

Tak či tak je zřejmé, že se mění vztahy, které jsme desítky let považovali za velmi stabilní. Jak se přesně vyvinou, ukáže až čas. Prezident Obama se sice snažil narovnat vztahy, ale není jisté, zda se mu to podařilo.

Má to však také svou pozitivní stránku. Spojené státy mohou začít hlasitěji upozorňovat na porušování lidských práv v zemi Saúdů. Právě na jejich půdě se mohou v podstatě cítit v bezpečí vyznavači radikálního islámu a média tvrdí, že je s tím třeba něco udělat, pokud se chce svět vypořádat s terorismem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…