Baracku Obamovi na cestu: VIDEO staví do legračního světla jeho nechuť k Rusku

12.01.2017 13:02

Odcházející americký prezident Barack Obama se v posledních dnech svého úřadu profiluje ve svých názorech na Rusko jako klasický „jestřáb“. Jak ale ukazuje pět let staré video, na konci svého prvního prezidentského období vnímal Obama Rusko poněkud odlišným způsobem.

Baracku Obamovi na cestu: VIDEO staví do legračního světla jeho nechuť k Rusku
Foto: archív autora
Popisek: Obama

Místopředseda ODS Jan Zahradil dnes na svém facebookovém profilu oživil video z března 2012, které zachytilo soukromou konverzaci mezi Barackem Obamou a tehdejším prezidentem Ruska Dmitrijem Medveděvem. Z uniklé konverzace vyplývá značně shovívavý postoj amerického prezidenta k Rusku. Za osm měsíců Obama podruhé zvítězil v prezidentských volbách a v následujícím roce došlo k zásadní roztržce mezi USA a Ruskem kvůli Ukrajině.

Setkání mezi Obamou a Medvedevěm proběhlo v předvečer konání Jaderného bezpečnostního summitu v Jižní Koreji. Vztahy mezi Ruskem a USA sice byly na mnohem lepší úrovni než nyní ve světle ukrajinského a syrského konfliktu, ale i tehdy měly obě světové mocnosti rozdílný pohled na celou řadu témat. Jedním z nich byly například plány Obamovy administrativy v oblasti protiraketové obrany.

„Čekají mě mé poslední volby. Po nich se budu moci rozhodovat mnohem pružněji,“ sdělil v očividně vřelé atmosféře Obama Medveděvovi a položil mu přátelsky svoji ruku na jeho paži. Medveděv souhlasně přikyvoval a řekl Obamovi, že vše vyřídí tehdejšímu premiéru Vladimiru Putinovi, který byl i v této době považován za faktickou hlavu státu a hlavního strůjce domácí i zahraniční politiky země.

Republikáni bezprostředně po zveřejnění videa reagovali velmi bouřlivě a obviňovali Obamu z přílišného ustupování Rusku. Prezidentský kandidát Mitt Romney jej označil za „alarmující a znepokojivé“. Právě na tyto skutečnosti reagoval publikováním videa i Jan Zahradil, když napsal: „Představte si, co by se dnes dělo, kdyby takhle natočili Trumpa,“ napsal Zahradil se zjevným odkazem na obviňování Trumpa liberálními médii, že se vyjadřuje k Rusku až příliš přátelsky.

Video také ukazuje, do jaké míry se změnil vztah Obamy k Rusku. Poslední dny ve svém úřadu tráví přesvědčováním americké i světové veřejnosti, že Donalda Trumpa do Bílého domu fakticky dosadili ruští hackeři placení Vladimirem Putinem, a nařídil také poslání 4000 vojáků do Polska s cílem posílit východní křídlo NATO. První vojáci již do Polska dorazili a společně s nimi také 87 tanků a další vojenská technika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…