Barroso a Van Rompuy na summit Východního partnerství nedorazí

09.04.2014 7:02

Šéf Evropské komise José Barroso ani prezident Evropské unie Herman Van Rompuy se navzdory pozvání Hradu nezúčastní summitu Východního partnerství, který bude 24. a 25. dubna hostit v Praze český prezident Miloš Zeman. Informovaly o tom dnešní Lidové noviny, kterým tuto skutečnost potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Barroso a Van Rompuy na summit Východního partnerství nedorazí
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Vedle Barrosa a Van Rompuye nepřijede ani šéfka unijní diplomacie Catherine Ashton. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je neúčast vrcholných představitelů EU pochopitelná, protože Unie neustále zasedá kvůli překotnému vývoji událostí na Ukrajině.

Na schůzku by do Prahy měli dorazit zástupci šesti postsovětských zemí, které jsou zapojeny do projektu Východního partnerství, tedy Arménie, Ázerbájdžánu, Moldavska, Gruzie, Ukrajiny a Běloruska. Nad účastí ukrajinského představitele se však vzhledem k situaci v zemi vznáší otazník.

Zástupci postsovětských republik budou diskutovat především s partnery z východní části EU. Vedle hostitele Zemana je z konkrétních jmen potvrzena účast polského prezidenta Bronislawa Komorowského, uvedly LN.

Unijní prezident Van Rompuy českou metropoli navštíví o necelý týden později, do Prahy by měl přijet 30. dubna v rámci oslav desátého výročí vstupu ČR do Evropské unie. Novinářům to v úterý řekl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …