Barroso zdůraznil, že v EU se volilo po hospodářské krizi

26.05.2014 8:35

Výsledky nynějších voleb do Evropského parlamentu je třeba vnímat s vědomím, že volby se konaly krátce po největší finanční, hospodářské a v důsledku také sociální krizi v posledních desetiletích. V reakci na předběžné výsledky voleb to uvedl nynější předseda Evropské komise José Barroso. V novém Evropském parlamentu podle něj bude možné vytvořit solidní a práceschopnou většinu.

Barroso zdůraznil, že v EU se volilo po hospodářské krizi
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Barroso připomněl, že výsledky hlasování se v různých zemích výrazně liší a jsou tak dokladem prolínání celoevropské politické debaty s domácí agendou.

Ve Francii a některých dalších státech osmadvacítky výrazně uspěly nacionalistická či ostře protievropské hnutí a strany. „Na starosti těch, kdo volili protestně nebo nepřišli volit vůbec, bude nejlepší odpovědí rozhodná politická akce, která přinese růst a pracovní místa," míní Barroso.

Proevropské síly mají v europarlamentu nejsilnější pozici

Proto je podle něj mimořádně důležité, že politické síly, které vedly a podporovaly unijní reakci na krizi, celkově volby do Evropského parlamentu vyhrály. Barroso je také místopředsedou středopravé Evropské lidové strany (EPP), která podle předběžných výsledků ve volbách zvítězila.

Její kandidát, lucemburský expremiér Jean-Claude Juncker, by tak, pokud se podaří dohodnout europarlamentní většinu a podporu většiny členských zemí, mohl Barrosa v čele komise vystřídat. „Očekávám, že výsledky voleb budou ve svých rozhodnutích respektovat všechny evropské instituce, jmenovitě Evropský parlament a Evropská rada (tedy členské země)," podpořil jej v prohlášení Barroso.

Připomněl, že proevropské politické síly spolu nesouhlasí v každém detailu, sdílí ale základní proevropskou shodu a mají v europarlamentu nejsilnější pozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…