Bárta chce třiadvacet milionů. Stát mu prý zničil politickou kariéru

26.02.2016 15:00

Někdejší ministr dopravy a šéf Věcí veřejných Vít Bárta žádá vysoké odškodnění za soudní stíhání, které mu prý v minulosti ničilo kariéru. A politické angažmá mu v podstatě bylo znemožněno nadobro. Informoval o tom server iDnes.cz.

Bárta chce třiadvacet milionů. Stát mu prý zničil politickou kariéru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole, ilustrační foto

„Vzniklou situací byl donucen k demisi a jeho trestní stíhání mělo vliv na jeho možnost stát se znovu poslancem a na jeho působení ve straně Věci veřejné,“ uvedl v pátek Bártův právní zástupce Tomáš Gřivna u Obvodního soudu pro Prahu 2. Sluší se připomenout, že Bárta už dostal od státu 300 tisíc korun, což mu prý pokrylo výlohy na právní zastupování. Dalších 23 milionů však žádá za nemajetkovou újmu. Jeho pověst prý notně poškodil soudce Jan Šott, který umožnil značnou medializaci případu.

Advokátka Mnisterstva spravedlnosti Hana Brončková označila Bártovy požadavky za nepodložené a tvrzení o újmě až příliš obecná. Připomněla, že k odchodu z politiky se Bárta rozhodl sám. Soudní jednání jsou většinou veřejná a pokud soudce rozhodl o tom, že mohou být přítomni i novináři s kamerou, je třeba jeho rozhodnutí respektovat. Soudy jsou v České republice nezávislé.

Připomeňme, že někdejší poslanci Věcí veřejných Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí obvinili Bártu z korupčního jednání. Prvoinstanční soud Bártu skutečně odsoudil, ale po úspěšném odvolání musel být verdikt přehodnocen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…