Bárta jedná absurdně, říká Babiš ke sporům kolem potravin

20.05.2013 18:31

V pondělních Impulsech Václava Moravce na Rádiu Impuls byl miliardář Andrej Babiš, jenž se vyjadřoval především ke kvalitě potravin u nás a v zahraničí. Zmínil v této souvislosti jméno předsedy VV Víta Bárty, řeč ale přišla např. i na Václava Klause. Miliardář také popsal, jak české potravináře zatěžuje Evropská unie a jak musí přizpůsobovat produkci především přáním zákazníků řídících se cenou. Na závěr ostře zkritizoval média.

Bárta jedná absurdně, říká Babiš ke sporům kolem potravin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

„Problémy polských výrobců poškozují výrobce potravin obecně. Je ale třeba říci, že ta potravina je dříve, než se dostane na náš pult, kontrolována veterinářem pocházejícím ze země jejího původu. Naše kontroly už další kontroly provádí jen selektivně,“ popisuje Babiš. Ten by si přál, aby bylo na všech potravinách jasně řečeno, že byla konkrétní potravina vyrobena v konkrétní zemi.

Řídíme se poptávkou obchodů

„My se nacházíme v absurdní situaci, kdy český poslanec českého parlamentu vyzývá české občany, aby nenakupovali potraviny v českém maloobchodě. Kdyby se toto dělo např. ve Francii, měl by ten politik problémy,“ říká Babiš.

Chystá také službu pro zákazníky. Pokud narazí na nekvalitní potraviny z Babišova potravinářského kolosu, dostanou možnost zavolat na zvláštní linku, aby na daný problém upozornili. Je však třeba vzít v úvahu, že potravináři vyrábí především ty potraviny, které si objednávají maloobchody. „My umíme vyrobit šunku s 98 procenty masa, pokud by o ni obchody stály. ... Čeští občané ale nakupují většinou podle ceny, a tady je ten zásadní problém,“ míní Babiš. Především proto je živočišná produkce poměrně ztrátová.

Výrobci potravin podle Babiše v Česku utrpěli po vstupu do EU, podobně jako Rakušané. Jediná země, která z toho dokázala těžit, je Polsko. Naši politici podle Babiše zřejmě předpokládali, že většinu potravin dovezeme.

O přísnosti, Václavu Klausovi a dvojím metru médií

„Naše orgány jsou na české podniky velice přísné,“ zaznělo také v pořadu. Např. na polské straně orgány prý zdaleka tak přísné nejsou,“ poznamenal Babiš, který si znovu postěžoval na dění v EU. Ta prý vydává předpisy, které podnikání potravinářů ztěžují, např. předpisy omezující produkci vajec.

Své řekl Babiš ke stávající politické situaci. Moravec mu doporučil, aby si všímal více kvality potravin než svého hnutí ANO. Babiš ale založil to hnutí především proto, že zjistil, že řečmi na náměstích se dá změnit jen málo. Věci se dají měnit jen v Parlamentu. „Posledních 23 let to tu řídí dva bývalí zaměstnanci Prognostického ústavu, a jak to vypadá,“ poznamenal Babiš. Jedním z oněch zaměstnanců je Klaus, druhého přímo jmenovat nechtěl.

V závěru pořadu přišla řeč také na česká média. Babiše rozzuřilo, jakým způsobem postupuje Česká televize při výběru hostů. Znovu připomněl, že nebyl přizván do pořadu „Máte slovo“ České televize. „Když se chci vyjádřit, tak nemám prostor,“ poznamenal Babiš. A to je jeden z důvodů, proč koupil slovenské Hospodářské noviny a před časem měl zájem také o koupi vydavatele Blesku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …