Bárta přirovnal Kalouska ke klokanovi: Tihle vačnatí savci...

20.07.2013 18:30

REPORTÁŽ Horké politické léto neprožívá jen Praha. „Okurková sezona“ stále není na spadnutí, což dosvědčila opět vysoká účast v Bártově politické kavárně v Plzni. Řádově několik desítek vesměs starších lidí se přišlo podělit s názory na aktuální stav naší vrcholné politiky. Hovořilo se o Rusnokově kabinetu, nerozpuštěném Parlamentu i čerstvě propuštěné “pravé ruce“ expremiéra Nečase.

Bárta přirovnal Kalouska ke klokanovi: Tihle vačnatí savci...
Foto: Archiv VV
Popisek: Vít Bárta u řečnického pultu na Zastupitelstvu města Plzně

V úvodní části přirovnal šéf Věcí veřejných exministra Miroslava Kalouska k vůdčímu klokanovi. „Tihle vačnatí savci totiž mají občas instinkt bezhlavě následovat svého vůdce. I třeba kdyby skočil ze skály, tak oni jej následují. To pozoruji i u příznivců Kalouska, a myslím, že by tak činila za ODS i Miroslava Němcová. Oni toho svého vůdce následují za každou cenu, v předtuše, že bude zase hojná pastva v podobě penězovodů. Ty jim ale Rusnokova vláda utla, a proto jednají až tak hystericky a téměř slepě. Může se ovšem stát, že ta parta klokanů najednou nějakým zázrakem vystřízliví,“ prohlásil Bárta.

„Že to sebezničení zabrzdí a budou také konečně požadovat rozpuštění sněmovny třeba za nějakou dobu a dají si repete," pokračoval Bárta za všeobecného veselí kavárny. „Je to ostatně velmi zajímavé, kdo a jak hlasoval. Škárka samozřejmě nezklamal, ten je ve vleku svých kmotrů, ale koukal jsem jak puk, že pro rozpuštění hlasovala i Kristýna Kočí. Ne, že by si tím u mne šplhla – spíš asi si myslí, že se zalíbí panu prezidentovi nebo na sebe upozorní, ale na rovinu vám řeknu, že to jsem od ní tedy nečekal,“ doplnil.

Hlas lidu

Přítomní byli v názoru na vládu rozděleni zhruba na polovinu. Pro první část je jakákoliv vláda lepší než ta minulá, Nečasova. Pro ostatní je zas velmi nepřijatelný ministr financí Jan Fischer. Také pro financování kampaně a její úhradu až „po dvanácté,“ ale především proto, že stál coby premiér minulé úřednické vlády u zrodu fotovoltaických baronů. Jako „nejčistší“ jim zase na druhé straně připadá ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Bárta dále připomenul, že „….prezident Zeman je mrštný veleještěr, který využívá všech možností, aby čeřil hladiny zatuchajícího českého bahýnka.“ O propuštění Jany Nagyové řekl, že nechce zpochybňovat soudy, protože to, stejně jako volání po změnách státních zástupců od politiků, ukazuje na nebezpečný radikalismus. „Víte, ono několik desítek dní ve vazbě je i tak nesmírně tvrdý trest. Paní Naygová se dostala to úplně jiného prostředí a to dělá samozřejmě hrozně moc….“

Na závěr své besedy pochválil Vít Bárta ekonomickou radu vlády – NERV - za aktivitu a zhodnotil jej jako korektní sbor odborníků, kteří zpracovali množství analýz a materiálů, ale řada připomínek a návrhů zůstala ležet na vládě. „Co si o tom mám myslet, když klíčoví ministři nechodili na jeho zasedání, které bylo každý měsíc. To je opravdu tristní zkušenost…“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…