Bárta znovu ohromil. Tentokrát výsledky své popularity

24.09.2010 13:41

Ministr dopravy boduje. A to jak v četnosti svých mediálních výstupů či ohlasů na své televizní účinkování, tak i v oficiálně měřené popularitě. Dokazují to data agentury STEM.

Bárta znovu ohromil. Tentokrát výsledky své popularity

Razantní škrty v resortu, zveřejnění pro ministerstvo nevýhodných spoluprací, tlak na snížení cen ve výstavbách silnic a dálnic, jmenovitý zákaz vstupu lobbistům na ministerstvo dopravy, tak by se ve stručnosti dalo popsat několik posledních kroků Víta Bárty (VV) v čele jeho nového působiště.

Náznak výrazného nárůstu popularity přinesl již čtvrteční výzkum agentury SANEP. V něm Bárta předčil jednoho ze svých předchůdců, Aleše Řebíčka z ODS, o několik desítek procent. Právě v tomto měření sil získal Bárta 51,8 procenta, zatímco Řebíček pouhopouhých 11,8 procenta.



Průzkum popularity politiků


    Popularita politiků (hodnocení v procentech   
 1.  Jiří Pospíšil (ODS)  54
 2.  Bohuslav Sobotka (ČSSD)  53
 3.  Miroslava Němcová (ODS)  52
 4.

 Petr Nečas (ODS)

 51
 5.  Karel Schwarzenberg (TOP 09)  50
 6.  Michal Hašek (ČSSD)  45
 7.  Radek John (VV)  44
 8.  Lubomír Zaorálek (ČSSD)  43
 9.  Alexandr Vondra (ODS)  41
 10.  Vít Bárta (VV)  38
 

Bárta stoupá, John klesá

Údaje STEMu, které má redakce k dispozici, jež přinesl žebříček popularity jednotlivých politických osobností, ukazují na několik věcí. Vít Bárta posílil jako žádný jiný politik, předseda Věcí veřejných Radek John naopak výrazně propadl.

Bártova popularita od posledního, červnového měření vzrostla z 23 na 38 procent, Johnova se snížila z 62 na 44 procent. Díky propadu tak ministr vnitra a místopředseda Nečasovy vlády ztratil post jedničky v popularitě. Ta překvapivě připadla ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi. Pro úplnost dodejme, že Pospíšil se za tři měsíce dostal na špičku z patnáctého místa.

"Je jasné, že ministr Bárta se stal velmi výraznou a silnou osobností současné středo-pravicové vlády," řekl k výsledkům měření mediální odborník Tomáš Böhm.

Podle mediálního odborníka Karla Hvížďaly spočívá úspěch Bárty v jeho způsobu komunikace a také v tom, že dokáže přiznat chybu, když se nějaké dopustí. "Nekličkuje, dokáže odpovídat i na otázky na tělo. Jeho rétorika je průhledná a jako jeden z mála dokáže přiznat omyly," uvedl.

Internetový analytik a jeden z administrátorů online encyklopedie Wikipedia Petr Berkus dodává: "Včetně našeho webu je patrný ten zájem čtenářů, ať už v počtu přístupů na různé stránky, tak i v počtu diskusí. Vít Bárta se stává černým koněm mezi politickými matadory," sdělil Berkus ParlamentnímListům.cz.

Bárta se v posledním měsíci pravidelně objevuje na televizních obrazovkách. Největší úspěch zažil v pořadech Máte slovo Michaely Jílkové a v Show Jana Krause. Chvalozpěvy na jeho osobu pěl výjimečně taky bulvár.

Související:

Co ostatní ministři Věcí veřejných?

V posledních několika desítkách hodin na sebe Bárta upozornil především ostrou hádkou se středočeským hejtmanem Davidem Rathem. Jemu před kamerami a diváky dokonce vzkázal, aby přestal intelektuálně onanovat. (více ZDE)

Zbylí dva ministři nominovaní za Věci veřejné, tedy šéf resortu školství Josef Dobeš a ministr místního rozvoje Kamil Jankovský, obsadili v hodnocení STEMu devatenácté, respektive šestadvacáté místo. Dobeše chválí 29 procent respondentů, Jankovského 18.

Kromě Bárty se posunu na žebříčku alespoň o tři procentní body, ve srovnání s posledními měřeními, dočkali ještě Michal Hašek, Alexandr Vondra, Roman Onderka a Jaromír Drábek.

(Archiv průzkumů: SANEPSTEMCVVMSC&C )


Čtěte také:

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…