Barták si řekl o několik milionů dolarů, vypovídal u soudu bývalý manažer Tatry

19.03.2014 18:37

Někdejší manažer automobilky Tatra Duncan Sellars ve středu před pražským městským soudem v Praze uvedl, že si bývalý náměstek ministryně obrany Martin Barták řekl tehdejšímu předsedovi dozorčí rady Williamu Cabanissovi o několik milionů dolarů za vyřešení problémů při dodávce terénních aut pro českou armádu. Sellars je společně s Cabanissem považován za klíčového svědka v případu údajné korupce bývalého ministra Bartáka a zbrojaře Michala Smrže. Před soudem vypovídal téměř šest hodin.

Barták si řekl o několik milionů dolarů, vypovídal u soudu bývalý manažer Tatry
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Obžaloba tvrdí, že Martin Barták se ze své tehdejší pozice prvního náměstka ministryně obrany snažil ovlivňovat průběh zakázky při dodávce několika stovek terénních aut Tatra. V únoru 2008 se prý při služební návštěvě USA dopustil trestného činu přijímání úplatku, když po Williamu Cabanissovi na střelnici v Centreville neúspěšně požadoval pět milionů dolarů (přes 80 milionů Kč). Barták odmítá, že by na setkání v USA korupční nabídku učinil.

Duncan Sellars před soudem uvedl, že Cabanissovi na setkání v USA dělal doprovod. Bývalý velvyslanec tam mluvil například s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem a dalšími členy delegace, mezi kterými byl i Barták. Při jejich rozhovoru prý Sellars konverzaci jen poslouchal. „Stačilo by nám pár milionů a bylo by to vyřešeno," parafrázoval Sellars před soudem Bartákovu údajnou žádost o úplatek.

Pak podle něj Cabaniss rozhovor ukončil a odešel z místnosti do prostor střelnice. O nabídce se Američané prý začali bavit, až když ze setkání odjížděli zpět domů. „Nikdy předtím jsem nic podobného neslyšel, zvláště od vysoce postaveného vládního úředníka," dodal Sellars.

Někdejší manažer dceřiné společnosti Tatry údajně nebyl přesně informován o problémech v dodávce aut pro českou armádu, protože kontrakt nepatřil do jeho kompetence. Cabaniss při pondělní výpovědi vysvětloval, že úplatek měl vyřešit problémy mezi firmami Tatra a Praga, které mezi sebou měly spory kvůli praskajícím nápravám nákladních aut. „Měl jsem za to, že vysoce postavení politici chtějí získat peníze z vládních smluv," uvedl dnes Sellars.

Právník bývalého ministra Josef Monsport se snažil věrohodnost Sellarsovy výpovědi zpochybnit zejména řadou otázek, které porovnávaly jeho dřívější výpovědi na policii. Rozporoval také výpovědi obou Američanů před soudem, které se podle něj částečně lišily.

Barták označil výpověď Sellarse za lež. „Byl v představenstvu firmy, takže nese odpovědnost za její velmi neuspokojivý finanční stav, nebo chcete-li totální bankrot, a já mám podezření, že i na jejím vytunelování," řekl novinářům Barták. Ve prospěch Bartáka naopak tento týden vypovídal bývalý šéf protikorupční policie Libor Vrba. Podle něj bylo vyšetřování kauzy vedeno nestandardně a jednostranně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…