Bartoš: Rakušan ministrem vnitra. Pokuty za roušky jako na Západě? Na to nemáme, lidi jsou už teď zruinovaní

01.04.2021 9:05

Průzkumy ukazují, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš už nemusí být po příštích volbách premiérem. V průzkumech voličských preferencí ho poslední dobou pravidelně předstihuje koalice Pirátů a Starostů. Babišovi láme vaz jeho chování v koronavirové krizi. Ale co čekat od Pirátů a Starostů, pokud usednou ve vládě? Nahlédněte.

Bartoš: Rakušan ministrem vnitra. Pokuty za roušky jako na Západě? Na to nemáme, lidi jsou už teď zruinovaní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v rozhovoru pro MF Dnes naznačil, co bude prosazovat, vyhraje-li podzimní volby. Hodlá prý jednat o uzavření možné koalice s konzervativní koalicí ODS, lidovců a TOP 09 a pokud se do Sněmovny dostane ČSSD, pak bude jednat i s ní. Zato s hnutím ANO má prý stále větší problém.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 1.4.2021)

hlasovalo: 19333 lidí

Starostům by prý přenechal ministerstvo vnitra.

„Lídr je vždy kandidát na premiéra, a pokud bychom ve volbách uspěli, Vít Rakušan deklaroval, že by měl zájem o vnitro. Vládní tým, který bude ale širší než jen čtrnáct lidí, budeme za Piráty a STAN teprve stavět. Nominační proces by měl být uzavřen během dubna, pak budou strany o kandidátech hlasovat,“ zdůraznil.

V rozhovoru také pochválil pražského pirátského primátora Zdeňka Hřiba. „Myslím, že odvádí velmi dobrou práci,“ řekl Bartoš.

Prozradil také, že Zdeněk Hřib nechce být součástí vlády, kterou by Piráti teoreticky mohli sestavovat.

Pokud jde o boj s koronavirovou pandemií, jednotliví ministři se podle Bartoše opravdu snaží něco dělat. Je to vidět jak u ministra školství za hnutí ANO Roberta Plagy, tak u ministra zdravotnictví za hnutí ANO Jana Blatného. Plaga dlouhodobě vede debaty o tom, jak dostat děti do škol a Blatný si je jako lékař vědom, co je třeba dělat v pandemii.

Naráží však na premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten otázku návratu dětí do škol přebyl tématem úřední maturity, se kterou prý Bartoš v žádném případě nesouhlasí a Blatného záměry často přes premiéra neprojdou. Ten svého ministra častěji kritizuje, než aby ho podpořil.

Bartoš dal najevo, že by byl velmi opatrný v rozdávání velkých pokut těm občanům, kteří nedodržují vládní opatření, jak to navrhoval epidemiolog Petr Smejkal, který momentálně radí vládě. Podle Bartoše lidé nemají na placení pokut v krizi dost peněz.

„Na západní pokuty nemáme západní platy. To, že by lidé tady platili třeba 300 eur za to, že nemají roušku, nebo nevyplnili formulář, si fakt nedokážu představit,“ řekl doslova.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…