Bartoš chce alespoň deset procent, čeká vyšší volební účast

20.10.2017 17:26

Předseda Pirátů Ivan Bartoš dnes zopakoval, že jeho cílem je získat ve volbách aspoň deset procent hlasů. Letošní volby do Poslanecké sněmovny považuje za zlomové, očekává také vyšší volební účast. Na pražské kandidátce podpořil pomocí preferenčních hlasů především ženy, napsala ČTK.

Bartoš chce alespoň deset procent, čeká vyšší volební účast
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Šéf Pirátské strany Ivan Bartoš

Novinářům to řekl poté, co odevzdal hlas na základní škole v Sázavské ulici v Praze. Bartoš kandiduje jako lídr Pirátů ve Středočeském kraji.

„Doba je zjitřená, takže by volební účast mohla být opravdu vyšší, ale netroufám si odhadovat, jestli to bude třeba 70 procent,“ řekl Bartoš. Před čtyřmi roky přišlo k volbám 59,5 procenta oprávněných voličů. Předseda Pirátů upozornil, že asi třetina voličů jeho strany se dřívějších voleb nezúčastnila, protože neměla na politické scéně vhodnou liberální alternativu. „Myslím, že ten nárůst budou právě naši voliči,“ uvedl předseda.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Podotkl, že stranu zakládal před osmi lety se skupinou nadšenců a že jde o jedinou stranu v České republice, která vznikla „odspodu“. „Za těch osm let jsme se dostali do tohoto momentu, kdy máme lidi v Senátu, v krajích, v obecních zastupitelstvech, v opozici v Praze a po této dlouhé kampani to vypadá podle průzkumů a ohlasů, že Piráti do Poslanecké sněmovny opravdu vstoupí,“ dodal Bartoš. Upozornil ale, že nic ještě není jisté.

Pirátská strana má pro případ úspěchu ve sněmovních volbách už připravené některé legislativní návrhy. Bartoš ČTK již dříve řekl, že Piráti chtějí prosadit novelu zákonů o svobodném přístupu k informacím a o registru smluv nebo provést revizi elektronické evidence tržeb (EET). Chtějí také usilovat o transparentnější legislativní proces v Parlamentu nebo o snížení pětiprocentního prahu pro vstup do Sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…