Bartoš se tvrdě střetl s Okamurou kvůli uprchlíkům i islámu. A možná to tak bylo v plánu

09.10.2017 16:41

Na jaké voliče cílí šéf Pirátů Ivan Bartoš? Podle rozhovoru s Tomiem Okamurou (SPD), který Bartoš vedl v Duelu na serveru Seznam Zprávy.cz se Piráti staví do pozice politiků, kteří se domnívají, že uprchlíkům je třeba pomáhat. Okamura Bartoše označil za „vítače migrantů“.

Bartoš se tvrdě střetl s Okamurou kvůli uprchlíkům i islámu. A možná to tak bylo v plánu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Vítači“ migrantů prý nedokážou rozlišit ekonomického migranta od válečného uprchlíka, a to je problém. „Naivní myšlenky těch multikulturalistů a vítačů migrantů, které tady např. představují Piráti, kteří mají v programu přijímání migrantů,“ spustil Okamura s tím, že islám je nenávistnou ideologií, kterou nelze tolerovat.

Bartoš se okamžitě ohradil. Uprchlíky je třeba prověřit už na hranicích EU. „Samozřejmě, my se musíme řídit Ústavou, my se musíme řídit ženevskými dohodami, a pokud někdo prokazatelně pochází z válečné oblasti, tak musíme pomoct,“ konstatoval šéf Pirátů. A pokud jde o šíření nenávisti, Bartoš má za to, že nenávist šíří spíše příznivci Tomia Okamury, který označil české europoslance za zrádce, a někteří občané jim tak píší nenávistné e-maily. Podobné e-maily prý dnes chodí i Bartošovi. „Jsou to výhrůžky, jsou to výhrůžky nasměrované i na členy rodiny, za což je sazba pět let, na což ty lidi upozorňuju,“ varoval Bartoš.

Pánové se do sebe vzájemně pustili a vyčítali si, že fanoušci jedné či druhé strany napadají SPD nebo Piráty. Pokud jde o islám, tak podle Bartoše je to, co říká Okamura, nesmysl, protože je třeba rozlišovat islám a radikální islám. „Nejlepším řešením je společný evropský postup na hranicích EU,“ zdůrazňoval Bartoš, který požadoval společnou azylovou politiku Evropské unie.

Po internetu koluje fotografie, na které má Bartoš mikinu s nápisem „sluníčkář“.

 

Na jedné věci se však Bartoš a Okamura shodli – na svolání referenda. Bartoš byl přesto umírněnější. Zatímco Okamura požadoval referendum bez omezení kvórem a bez omezení tématem, Bartoš oponoval, že prvotní omezení je dáno už Ústavou. Okamura se ale ihned ozval a bránil se, že by byl i pro prosazení referenda s určitými omezením, ale koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL nechtěla nakonec prosadit žádný zákon o referendu.

Ale není to jen o debatách v duelech s jinými politiky. Lidé na sociálních sítích diskutují o Pirátech a jejich programu. Pirátům v boji o voliče pomáhá např. producent a komentátor Jakub Horák, který tvrdí, že Piráti měli cílit právě na voliče Tomia Okamury a část mu jich odlákat.

Za pozornost stojí i fakt, že Piráti vedli a vedou čilé diskuse i na svém Pirátském fóru. Třeba o vztahu k Rusku. Jeden z Pirátů se např. zastával někdejšího hejtmana Michala Haška (ČSSD), který se na Moravě setkal s gangem ruských motorkářů známých pod jménem Noční vlci. Zastal se Haška proti České televizi za použití velmi sprostých slov. ČT před rokem Haškovo jednání problematizovala.

https://forum.pirati.cz/resources/image/15297

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…