Bartoš v televizi: Nejsme stranou bláznů. Chceme měnit svět k lepšímu

11.06.2014 19:31

Předseda Pirátů Ivan Bartoš před pěti dny rezignoval na svou funkci a stal se pouze řádovým členem. Věří, že se straně podaří vnitřní restart a do komunálních voleb nastoupí v plné síle. Uvedl to v pořadu Interview na ČT 24.

Bartoš v televizi: Nejsme stranou bláznů. Chceme měnit svět k lepšímu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expředseda České pirátské strany Ivan Bartoš

Bartoš zdůraznil, že jeho cílem bylo získat alespoň jedno křeslo v Evropském parlamentu. To se ale nepodařilo, proto vyvodil politickou zodpovědnost za neúspěch celé strany a odstoupil z jejího čela.

„Nejsme strana jednoho muže, Piráti nejsou strana Ivana Bartoše. Je tam celá řada schopných lidí,“ podotkl a dodal, že nejsou profesionální stranou, což neznamená jen, že politiku dělají ve svém volném čase a zadarmo, ale i to že občas šlápnou vedle.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

V médiích proběhly informace, že se jádro Pirátů hádalo i kvůli penězům. „Na pirátském fóru se hádáme často, někdy je to horší než schůzky bytových družstev. Každý novinář se na to může přijít podívat sám,“ prohlásil Bartoš s úsměvem. Finance ale prý nejsou závažným problémem, mnohem více se řeší ideály, které strana prosazuje.

Jak Bartoš totiž prozradil, ve straně se vydělují dva proudy, a to umírněnější a aktivistický. „Etablovali jsme se jako reálná politická strana a mnozí nám vyčítají, že sice chceme bourat zavedený systém, ale zároveň se řídíme jeho pravidly,“ povzdychl s tím, že on se rozhodl bojovat se systémem jeho vlastními zbraněmi. Někteří členové to tak prý ale nevidí.

I člověk s dredy může dělat politiku

Bartoš je přesvědčený, že se straně podaří její vnitřní přerod, s čímž jí hodlá v roli řadového člena pomáhat. Kromě toho se chce věnovat také své vlastní kariéře, přítelkyni a malému pejskovi. Přiznal, že do vedení Pirátů věnoval spoustu svých sil a nyní si potřebuje odpočinout.

A jaký je typický člen nebo příznivec Pirátů? „Pirátem se člověk nestává, tím se člověk rodí. Takový člověk si uvědomuje důležitost svobody a práva na informace. Nejsme stranou nějakých bláznů, kteří si celé dny jen ťukají něco do počítače. Pirát chce měnit svět k lepšímu,“ nechal se slyšet Bartoš.

Bartoš je známý i svými dredy. Nechal si je prý udělat proto, že nemá rád předsudky: „Chtěl jsem prostě sdělit lidem, že i dredatý člověk s vychraptěným hlasem jako já může být studovaný a dělat politiku.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…