Bartuška v ČT: Zvládneme zimu i bez ruského plynu, ale měli bychom se zaměřit na atom

22.12.2014 19:57

Nízké ceny ropy jsou důsledkem politiky Saúdské Arábie ve spolupráci se Spojenými státy americkými. Znovu se podle Václava Bartušky, zvláštního velvyslanec ČR pro energetickou bezpečnost, opakuje situace z roku 1985, kdy se Saúdská Arábie dohodla s USA a snížila dramaticky cenu ropy, aby tak zasadila další a v tomto případě prý dosti zásadní hřebíček do rakve Ruska. Řekl to dnes v pořadu Interview na ČT24.

Bartuška v ČT: Zvládneme zimu i bez ruského plynu, ale měli bychom se zaměřit na atom
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Na otázku, jak se staví ke koncepci české energetické politiky, která hodlá podporovat více jádro a méně obnovitelné zdroje, Bartuška odpověděl, že primárně naše země nemá takové geografické podmínky pro obnovitelné zdroje jako například naši němečtí sousedé, proto je zaměření státní energetické koncepce na jádro podle jeho slov jen logickým vyústěním. „Nechceme být závislí na dovozech ropy a plynu, proto jsme se zaměřili na atom. Největší výhoda atomových elektráren je, že palivo tvoří asi jen dvě procenta nákladů na výrobu energie, u plynu je to 70 procent,“ uvedl Bartuška v České televizi.

Co se týče hrozby výpadků plynu z Ruska, Česko se podle Bartuškova vyjádření nemá čeho bát. „Máme zásobníky plynu plné z devadesáti pěti procent, což nám umožňuje určitě přežít tuto zimu, navíc jsme schopni nakupovat plyn i jinde - z Německa či Polska. Zěmě, kterých se dotkne případný výpadek plynu z Ruska, jsou země Balkánu, tedy Bulharsko, Maďarsko, Srbsko a Modavsko.

Na nářky českých těžařů, že státní energetická koncepce počítá se zvýšením dovozu uhlí, Bartuška řekl: „V současné době je uhlí z Ameriky levnější a chápu nářky českých těžařů, ale takový je byznys.“

„Vždycky budeme dovážet ropu, budeme elektřinu vyrábět z uhlí, plynu a jádra. Pokud bude tato vláda přemýšlet o svém udržení pro jedno období, půjde proti atomu. Pokud bude myslet na naši energetickou stabilitu pro příštích 30 let, měla by zvolit podporu jádra. Ale stabilita není české slovo,“ zažertoval v závěru pořadu expert na téma, kam by se měla ubírat koncepce české energetiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…