Barvy české pravice podle Jindřicha Šídla. Slavný komentátor se posmívá ODS a TOP 09

04.03.2016 8:56

Komentátor Jindřich Šídlo se v Hospodářských novinách ve své pravidelné páteční rubrice "barvy moci" zamýšlí nad bratrovražednou válkou ODS a TOP 09.

Barvy české pravice podle Jindřicha Šídla. Slavný komentátor se posmívá ODS a TOP 09
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Komentátor Hospodářských novin v pořadu ČT Hyde park

„Pokud má někdo dojem, že se na české pravici už delší čas vůbec nic neděje, a pokud se náhodou děje, není důvod, aby to někoho zajímalo, je na omylu,“ uvádí Šídlo s tím, že ODS a TOP 09 bojují zcela otevřeně o čtvrtou pozici v žebříčku volebních preferencí. Tato pozice dle jeho názoru zajišťuje šanci rozhodovat, zda bude příštím premiérem sociální demokrat Bohuslav Sobotka či Andrej Babiš (ANO). Zároveň prý také zajistí boj o důstojné zastoupení v novém kabinetu na pozicích ministrů kultury či bez portfeje. 

„Poraženého velmi pravděpodobně čeká boj v baráži o udržení v první nebo aspoň druhé lize se Stranou svobodných občanů, Blokem proti islámu, Stranou živnostníků, Unií svobody in memoriam, Miroslavem Sládkem a dalšími, dosud neexistujícími stranami, jejichž výhodou v tomto souboji bude to, že se nejmenují ODS ani TOP 09,“ podotýká také Šídlo. 

Lépe je na tom dle názoru komentátora Občanská demokratická strana, která vzrostla v některých šetřeních dokonce na podporu 10,5 procenta. „Respondenti tu odpovídali na otázku: Kdybyste byli už úplně zoufalí, bylo vám všechno jedno, utrpěli jste fatální ztrátu paměti a chtěli se pomstít svým dětem, uvažovali byste aspoň chvíli vážně o ODS?“ píše ironicky Šídlo.

„Zatímco ODS ztratila mezi lety 2010 až 2013 přesně 673 618 voličů, TOP 09 pouhých 277 476. To je způsobeno mnoha faktory, například zásadovostí ODS a věrností jejímu volebnímu heslu ‚Jestli se vám to nelíbí, tak nás nevolte,‘ díky němuž dokázala během deseti let znechutit 1,5 milionu svých voličů a může se tak právem pokládat za jedinou autentickou pravicovou stranu v české politice,“ konstatuje také Šídlo.

V bitvě podle Šídla volí obě strany jinou taktiku. ODS prý předstírá, že je úplně jinou stranou než před šesti lety, TOP 09 naopak prohlašuje, že se nic po odchodu předsedy Karla Schwarzenberga nezměnilo.

„ODS před svými zbylými voliči prohlašuje, že se definitivně poučila z vlastních chyb a že většina problematických jmen, která si veřejnost s ODS spojuje, buď ze strany dobrovolně odešla, byla vyloučena, čeká na začátek procesu nebo si svůj trest již odpykala a je na ně třeba pohlížet jako na nevinné. TOP 09 zdůrazňuje zásadní rozdíly mezi TOP 09 a ODS zejména v morálním přístupu k politice a v úctě k masarykovsko-havlovským ideálům, za které osobně ručí předsedové Kalousek a Schwarzenberg,“ uzavírá Šídlo s tím, že obě strany přitom slibují, že v budoucnu napraví všechny chyby, kterých se jejich vláda dopustila, či že jsou připraveny konstruktivně spolupracovat v zájmu celé země a kdykoliv se navzájem zničit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…