Bašár Asad prý neměl úspěšný rok, přišel o 16 procent území. Navíc se objevují další zlé zprávy

22.12.2015 8:41

O čtrnáct procent svého území přišli podle analytiků ze střediska IHS Jane's ozbrojenci z Islámského státu, kteří ovládají část Sýrie a Iráku. Naopak Kurdové v Sýrii podle všeho téměř ztrojnásobili rozlohu teritoria.

Bašár Asad prý neměl úspěšný rok, přišel o 16 procent území. Navíc se objevují další zlé zprávy
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Podle analytiků ztratili islamisté například strategicky důležité město Tall Abjad na syrsko-turecké hranici, přišli i o irácký Tikrít a rovněž rafinerii v Bajdží. Velkou ranou pro islamisty může být i ztráta kontroly nad částí silnice mezi jejich baštou syrskou Rakkou a iráckým Mosulem, která byla využívána jako jejich zásobovací trasa. V souvislosti s tím začínají mít islamisté i určité finanční problémy. 

Vše souvisí i s tím, že spojenci, kteří útočí na pozice IS, se poslední dobou zaměřili více i na ropná pole ovládaná radikály.

Islámský stát však i letos dosáhl významných územních zisků – dobyl například starobylé syrské město Palmýra a centrum iráckého města Ramádí. 

Irácké vládě se podařilo získat zpět asi šest procent území, které islamisté předtím obsadili. Iráčtí Kurdové dobyli zpátky dvě procenta teritoria. Největší ztráty údajně zaznamenala v uplynulém roce syrská vláda, která přišla o 16 procent území a má nyní pod kontrolou oblast o rozloze 30 000 kilometrů čtverečních. Původní rozloha Sýrie je přitom 185 000 čtverečních kilometrů.

Britské listy v souvislosti se Sýrií uvádí podrobnosti o nedělním útoku proti centru syrského města Idlib, kdy zemřelo asi 70 lidí a dalších 150 jich bylo zraněno. Podle serveru od té doby, kdy před 11 týdny začala zemi bombardovat ruská letadla, zahynuly v Sýrii stovky civilistů. Útok měl být veden kazetovými bombami. 

„Organizace Human Rights Watch uvedla v pondělí, že tyto bomby, vyrobené buď v Rusku, anebo v bývalém Sovětském svazu, byly za posledních několik měsíců použity nejméně dvacetkrát, navzdory tomu, že jsou mezinárodně zakázány,“ píše server. 

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…