Básník si posvítil na Martina C. Putnu. Profesor nebude rád

24.08.2016 7:28

Zajímavá debata se v posledních dvou týdnech strhla nad rozhlasovým vystoupením Martina C. Putny. Jeho slova o znuděnosti lidí demokracií či přirovnání sebe samého ke Karlu Čapkovi bojujícímu ve třicátých letech tak jako Putna dnes proti hnědnutí společnosti přivedlo v úžas hned několik intelektuálů. Putna jim odpověděl po svém – výtkou, že jejich přístup není seriózní.

Básník si posvítil na Martina C. Putnu. Profesor nebude rád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Putna na pochodu Prague Pride 2013

Komentátor Martin Hekrdla nedávno svěřil internetu svůj úžas, který pociťoval při poslechu veřejnoprávního rozhlasu, odkud hovořil profesor Martin C. Putna. Akademik známý svými spory s prezidentem Zemanem nebo také tím, že se sám vychloubal vandalským počmáráváním plakátů na přednášku svého oponenta, se nyní přirovnal ke Karlu Čapkovi burcujícímu ve třicátých letech proti nacismu.

Hekrdlu nejvíc ohromilo Putnovo vysvětlování, že i ve třicátých letech lidé viděli alternativu v Hitlerovi nebo Stalinovi, protože byli znuděni z demokracie, a vytkl Putnovi, že zcela přehlíží ekonomické a sociální problémy té doby, pro dnešního člověka nepředstavitelné.

„I lid dočista zpitomělý pudovou islamofobií rozezná nutně putnovské ‚mimoňství‘ nevídaných rozměrů. Lež má krátké nohy, ale autentický předsudečný omyl falešného vědomí, bublina ideologie, načinčaná navíc upřímným zápalem, nemá nohy nakonec žádné,“ odepsal mu Hekrdla, jemuž je prý záhadou, že takové názory ještě dokážou vůbec někoho ovlivnit.

Ještě více mu pak zamotalo hlavu, když Putna, prohlašující se za strážce demokracie a Čapkova následníka, vážně tvrdil, že odmítá poslouchat jakékoliv názory, které „nejsou relevantní“ podle akademických kritérií.

Martin C. Putna na jeho polemiku zareagoval rovněž na serveru A2larm.cz. Hekrdlův přístup hned na začátku onálepkoval jako „neseriózní“ a postěžoval si, že musel odpovídat na manipulativní otázky redaktorky Tachecí, a proto z jeho vystoupení rozhodně nelze soudit, jaké má názory. Následně Hekrdlu odkázal na několik svých textů, například esej „Svatý Václave, vyžeň fašisty“, či rovnou knihy, které napsal.

„V této opravdu těžké společenské situaci se snažím zdůrazňovat styčné plochy mezi lidmi a skupinami, kteří chtějí čelit ultrapravicovému fašistickému ohrožení,“ ujišťuje Martin C. Putna. Je prý nezbytné, aby se proti ultrapravici spojili všichni – levice, havlovsko-čapkovský střed, demokratická pravice i všichni ostatní včetně našich muslimů.

„Potřebujeme vzájemnou vstřícnost a ochotu překonávat nebo aspoň dávat do závorky mnohé názorové rozdíly. Jinak nás hnědá vlna smete všechny,“ varuje literární historik Putna.

Na jeho výklady kromě Hekrdly reagoval i levicový publicista a básník Marek Řezanka. Ten si klade otázku, zda je Putnu možné považovat za morální vzor hodný následování. Připomíná Putnova slova, že největším problémem současné akademické obce (konkrétně Putnovy Filozofické fakulty) je to, že nebyla důsledně debolševizována. Je prý paradoxní, že mezi tento marxistický odpad je nyní sám Putna značnou částí pravice také řazen.

Podobně zmatený je prý při hledání prostředků, jak svých cílů dosahovat. Ještě v roce 2006 si byl jistý, že přímá demokracie je nejlepší cestou k dobré společnosti. Teď už tento názor opustil a realizuje se strašením prezidentem Milošem Zemanem a hrozbou přicházející z Ruska. Za jeho přítele, kterého je nutné sledovat a stíhat, prý prohlašuje prakticky každého, kdo se neobává hrozby ruské rozpínavosti a toho, že z nás Putin znovu udělá svůj satelit.

„V podobném duchu vhání Putna lidi do náruče tmavě hnědé až černé. Právě pro tu ideologickou zaslepenost, nepřístupnost k faktům – a snahu každého názorového odpůrce přesně zařadit a orazítkovat,“ píše Řezanka. Putna podle něj není žádným hledačem nových pravd, ale naopak dogmatickou oporou současného systému, rázně účtující se všemi jeho odpůrci. „A nepomůže jim v tom ani falešná levicová či humanitně se tvářící škraboška. Ani jedna totiž neskryje pravou tvář,“ uzavírá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …