Bašta o novičoku: Položím si otázku, kterou si prý pokládají agenti Kremlu

20.09.2020 7:32

Někdejší český velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta se ještě jednou vrátil k otravě nejvýznamnějšího ruského opozičního politika jedem zvaným novičok. Zamyslel se nad tím, komu by vlastně otrava Navalného opravdu prospěla.

Bašta o novičoku: Položím si otázku, kterou si prý pokládají agenti Kremlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Od otravy Alexeje Navalného uplynul měsíc. Ruskému opozičnímu politikovi se udělalo zle v letadle na cestě ze sibiřského Tomsku do Mosky. Navalnyj skončil v jedné ze sibiřských nemocnic, ale později byl převezen do Berlína. Tam zjistili, že Navalného kdosi otrávil novičokem.

Bašta připomněl, že jde o velmi nebezpečný jed vyvinutý ještě v sovětských dobách, který je smrtelný už v minimálním množství. Navalnyj přesto přežil.

A nakonec položil jednu otázku.

 „Na závěr položím otázku, kterou, jak jsem se dočetl, zásadně pokládají agenti Kremlu – komu spektakulární otrávení ruského nacionalistického opozičního politika prospělo? Odpověď se nabízí sama – přece těm, kdo usilují o zastavení projektu (plynovodu) Nord Stream 2. Ono je to celé postaveno na velmi prosté asociaci: ruský plyn, ruský jedovatý plyn a pokus o vraždu Navalného. Volba mezi zločinným vražedným ruským režimem a zkapalnělými molekulami svobody amerického břidlicového plynu je jasná. Osobně mi na tom vadí, že jde o argumentaci určenou jen pro první signální soustavu. Včetně notorického používání názvu Novičok. Ten se v angličtině vyslovuje stejně jako věta Now we choke (Teď se dusíme). Ovšem jako propagandistický tah to nemá chybu,“ uzavřel Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…