Bavoři kráčejí českou cestou. Cestou chaosu

27.03.2021 7:45

V sousedním Německu narůstá počet nakažených. Německá kancléřka Angela Merkelová proto původně oznámila, že lockdown prodlužuje do 18. dubna. Jenže se zdá, že už i Němci, kteří většinou projevují ochotu poslouchat nařízení a doporučení vlády, jsou již unavení a část z nich se vydává českou cestou. Cestou porušování zákazů a chaosu.

Bavoři kráčejí českou cestou. Cestou chaosu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Česká republika patří k zemím, které se po přepočtu nově nakažených i úmrtí spojených s covidem na sto tisíc obyvatel, vyrovnávají s pandemií koronaviru nejhůře na světě. Německo dosud rok trvající pandemii zvládalo výrazně lépe. Ale to se může změnit. V Bavorsku už se totiž ukazuje, že i Němci začínají mít koronavirových restrikcí plné zuby. S odvoláním na příklad města Freyung o tom informuje sobotní MF Dnes.

Freyung se 7 tisíci obyvateli leží jen asi 17 kilometrů od českých hranic. A mají tam otevřený obchod s oblečením, ve kterém si veselé zákaznice spokojeně zkouší oblečení, které si posléze koupí a odnesou. Vedle oblečení tam prodávají např. také dezinfekci, toaletní papír či potraviny. Všechno pro to, aby obchod s módou vyhověl vládním pravidlům a mohl mít otevřeno. U vchodu do prodejny však také nechybí přístroj, který vstupujícím zákazníkům měří teplotu a rozpoznává, zda má člověk nasazenou ochranu úst a nosu.

„Co na to říct. Začínáme se velmi zřetelně přibližovat české realitě. Už není chuť dodržovat nějaká striktní omezení. Pochopitelně, že neuděláme na zahradě párty s dalšími třemi rodinami, ale nějaké obvyklé sociální kontakty tady jsou,“ poznamenala k tomu pětačtyřicetiletá česká lékařka, která žije v jednom z bavorských příhraničních měst.

„Německá vláda neustála zvyšující se tlak zájmových skupin, hospodářského sektoru a nakonec ve velkém i běžných obyvatel a sáhla v posledních šesti týdnech po jednom z nejméně účinných nástrojů v boji s pandemií – chaosu. Chaosu, který dosáhl jediného – stlačil ochotu Němců na jakoukoli další spolupráci prakticky na nulu. A otevřel bránu covidové propasti, do které Německo navzdory své vůli pravděpodobně právě teď míří,“ poznamenal k tomu deník ve svém sobotním vydání.

Některé spolkové země a města přesto hledají cesty, jak alespoň částečně lidem umožnit návrat k normálnímu životu. Za dodržování přísných opatření v pilotních projektech chystají rozvolnění některých zákazů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…