Bavorsko chválí Nečase za jeho projev v zemském sněmu

22.02.2013 10:33

Historická řeč, která zanechala velký dojem, tak hodnotí v pátek bavorský tisk čtvrteční vystoupení českého premiéra Petra Nečase v bavorském zemském sněmu, kde zopakoval, že Česko lituje křivd způsobených poválečným vysídlením sudetských Němců. Od jejich představitelů se Nečasovi za jeho slova dostalo také chvály. Informuje ČTK.

Bavorsko chválí Nečase za jeho projev v zemském sněmu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas v zajetí novinářů

"Taková skutečně historická řeč jako tato, zní v zemském sněmu málokdy," konstatoval mnichovský deník Merkur, podle něhož Nečasův projev ohromil publikum v bavorském regionálním parlamentu a bude se na něj vzpomínat ještě po letech.

Nová éra česko-bavorských vztahů začíná

Podle Passauer Neue Presse jím začala nová éra česko-bavorských vztahů a "roztála největší kra politické doby ledové od války". "Byla to chytrá a uvážlivá řeč, která zdůrazňovala to, co nás spojuje, aniž by vynechávala to, co nás rozděluje. Vyzdvihovala vůli po usmíření místo dalšího zaklínání se revanšismem minulosti," napsal pasovský deník.

Řada bavorských listů cituje reakce nejvyššího představitele sudetských Němců Bernda Posselta, který byl projevu přítomen a podle něhož jím Nečas dal česko-bavorským vztahům "novou kvalitu". "Z jednoho malého kroku se stal opravdu velký," ocenil Posselt premiérův projev. "Dalece překonal všechno, v co jsem doufal," prohlásil také předák sudetských Němců.

Nečas jako stavitel mostů mezi Čechy, Bavory a sudetskými Němci

Podle předsedy sudetoněmecké Ackermannovy obce Martina Kastlera prokázal Nečas velkou odvahu a označil předsedu pražské vlády za "stavitele mostů" mezi Čechy, Bavory a sudetskými Němci.

Nečas ve vůbec prvním vystoupení českého premiéra na půdě bavorského zemského sněmu zopakoval pasáž z česko-německé deklarace z roku 1997, v níž česká strana vyjádřila lítost nad tím, že "poválečným vyháněním, jakož i nuceným vysídlením sudetských Němců z tehdejšího Československa, vyvlastňováním a odnímáním občanství bylo způsobeno mnoho utrpení a křivd nevinným lidem". Tento přelomový dokument, který měl udělat tlustou čáru za složitou česko-německou minulostí, za českou stranu podepsal tehdejší premiér Václav Klaus.

Mrzí mě, že společná deklarace v roce 1997 definitivně nevyřešila spor

Nynější prezident ČR se k němu vrátil v rozhovoru pro páteční vydání listů Passauer Neue Presse a Deník. Vyjádřil v něm politování nad tím, že deklarace definitivně nevyřešila spornou otázku takzvaných Benešových dekretů, jak doufal. "Když jsem v roce 1997 podepisoval s (tehdejším německým kancléřem) Helmutem Kohlem česko-německou deklaraci, opravdu jsem věřil, že už jsme si to základní navzájem řekli a že bude možné soustředit se na dnešek a na budoucnost. Mrzí mne, že se to nestalo," uvedl Klaus

Vývoj česko-německých vztahů za posledních 20 let jinak označil za nesmírně pozitivní. Vyslovil se nicméně pro to, aby Němci lépe poznali Česko. "Jistá asymetrie stále ještě přetrvává. Češi znají Německo více než Němci Čechy a Moravu," myslí si prezident.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…