Bavorsku se nelíbí, že mu Rakousko přiváží migranty na hranici autobusy

27.10.2015 13:00

Počet migrantů překračujících hranici mezi Rakouskem a Německem neklesá. Bavorsko proto stále hlasitěji kritizuje „bezohledné chování“ sousedního Rakouska, které se prý snaží migranty dostat co nejrychleji ze svého území bez ohledu na možnosti německého souseda. Jen během pondělí policisté v oblasti bavorského Pasova zaregistrovali 8 000 migrantů, informoval dnes mluvčí policie Frank Koller.

Bavorsku se nelíbí, že mu Rakousko přiváží migranty na hranici autobusy
Foto: Radim Panenka
Popisek: Imigranti v Subotici na nádraží nabíjí své chytré telefony

V pondělí večer musely bavorské úřady v příhraniční obci Wegscheid přijmout najednou 2 000 migrantů, které jim poslali z Horních Rakous. „Nemohli jsme se na to vůbec připravit,“ uvedl Koller. Uprchlíci přitom podle něj přijeli k hranici v autobusech zajištěných rakouskými úřady.

Rakousko se jen soustředí na nejrychlejší tranzit migrantů

Za bezohledné a nezodpovědné označil dnes chování rakouských úřadů bavorský ministr vnitra Joachim Hermann. „Soustředí se jen na co nejrychlejší tranzit (migrantů), a to nemůžeme akceptovat,“ uvedl. Varoval, že pokud se situace nezmění, bude muset Mnichov na hranici s Rakouskem „postupovat mnohem restriktivněji“.

Hermann se tak svými dnešními výroky připojil k výzvě, kterou jeho stranický šéf a bavorský premiér Horst Seehofer adresoval kancléřce Angele Merkelové. Berlín by podle něj měl začít kvůli nekoordinovanému přílivu migrantů okamžitě jednat s rakouskou vládou. Současné chování Vídně podle Seehofera neblaze ovlivňuje dobré sousedské vztahy obou zemí.

Jihorakouská spolková země Štýrsko, kam přichází ze severního Slovinska většina migrantů na své cestě přes Balkán do Evropy, dnes očekává dalších zhruba 7 000 lidí. V pohraniční obci Spielfeld, kde funguje provizorní záchytný tábor, dnešní noc strávilo podle místní policie zhruba 3 400 osob. Pro ně dnes rakouské úřady vypravily zvláštní autobusy a vlaky, které by je měly dovézt k německým hranicím.

Spolková policie je na pokraji svých sil

Místopředseda německých policejních odborů Jörg Radek dnes varoval, že spolková policie je na pokraji svých sil. Kvůli migrační krizi, která si vyžádala přítomnost policistů na hranicích a na dopravních uzlech, chybí podle něj personál ve vnitrozemí. Například na německo-rakouské hranici je kromě bavorských zemských policistů nyní také asi 2 200 spolkových policistů, což je oproti normální situaci zhruba čtyřnásobek. Na základě dohody ze summitu zemí ležících na balkánské stezce, který se konal v neděli v Bruselu, by Německo navíc mělo vyslat policisty do Slovinska, aby tam pomohli zvládat uprchlickou krizi.

Německá opozice dnes také kritizovala spolkovou vládu kancléřky Merkelové za to, že kvůli řešení migrační krize údajně zanedbává další důležitá politická témata. Nepřipravuje prý například žádné výrazné iniciativy pro nadcházející klimatický summit v Paříži a ignoruje údajně i odpor obyvatelstva k plánované dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy (TTIP).


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…