Bavorský ministr vnitra hrozí, že by se kvůli migrantům mohly uzavřít hranice v EU

24.08.2015 11:40

Pokud se všechny země Evropské unie nebudou podílet na řešení přistěhovalecké vlny, nebude možné udržet volný pohyb osob v osmadvacítce a bude nutné obnovit hraniční kontroly. Uvedl to ministr vnitra sousedního Bavorska Joachim Herrmann v rozhovoru, který dnes přinesl deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Německo patří mezi nejoblíbenější evropské cíle imigrantů, vláda očekává, že v zemi letos požádá o azyl až 800 000 lidí.

Bavorský ministr vnitra hrozí, že by se kvůli migrantům mohly uzavřít hranice v EU
Foto: Jan Duchek
Popisek: Česko-německé pomezí na Šumavě

„Kdo nebude jednat, dává v sázku volný pohyb osob v Evropě a ponese odpovědnost, pokud se Německo bude cítit donuceno k tomu, aby znovu zavedlo hraniční kontroly,“ řekl Herrmann. Podle něj je sice cílem svobodu pohybu v rámci EU udržet, je to ale možné jen v případě, že budou všichni dodržovat stejná pravidla.

„Když se zcela nekontrolovaně a neřízeně valí tisíce lidí přes řecké a italské hranice do Evropy s hlavním cílem dostat se do Německa, systém (volného pohybu osob) přestává fungovat a vytrácí se souhlas s jeho existencí,“ varoval bavorský politik.

Herrmann vyzval k vybudování velkých středisek pro přijímání uprchlíků v Řecku a v Itálii, která by měla být zřízena a provozována evropskými úřady. Na základě jednotných pravidel by se v těchto střediscích mělo rozhodovat o tom, zda se běženci musí vrátit do země původu, nebo zda dostanou v EU azyl. Uprchlíci, které unie přijme, by měli být podle Herrmanna rozděleni mezi členské státy na základě „spravedlivého klíče“.

Německo se letos potýká s největší přistěhovaleckou vlnou v historii země, a to vyvolává napětí v německé společnosti. Přibývá případů, kdy se ubytovny pro uprchlíky staly terčem žhářského útoku. Například dnes v noci vyhořelo připravované ubytovací středisko ve Weissachu na jihu země. V saském Heidenau v pátek večer přerostly demonstrace proti běžencům v násilnosti, které pokračovaly i další dvě noci.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…