Baxa zkritizoval v ČT ministry spravedlnosti. Mají prý často zbrklé nápady

14.05.2015 19:29

Především o potřebě zřídit Nejvyšší radu soudnictví diskutovala ve čtvrtečním vydání pořadu Interview ČT 24 jeho moderátorka Světlana Witowská s předsedou Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou.

Baxa zkritizoval v ČT ministry spravedlnosti. Mají prý často zbrklé nápady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

Baxa označil nápad zřídit Nejvyšší radu soudnictví za dobrou alternativu. Naznačil, že jednotliví ministři spravedlnosti nespravují justici dobře, protože přicházejí s izolovanými, často zbrklými nápady a nemají čas věci dotáhnout do konce. Často prý léčí jen příznaky problémů, nikoliv jejich podstatu.

Soudní soustava je nevyvážená

Baxa také uvedl, že současná soudní soustava je velmi nevyvážená. „Máme soudce a soudy, kde je to bez problémů, a některé soudce a soudy, kde je to velmi problematické,“ poznamenal. A poukázal na to, že občané si na rozdíl například od automechanika, zubaře nebo psychologa nemohou vybrat kvalitní soud. „Je věcí státu, aby si zorganizoval své soudnictví, aby bylo kvalitní ve všech článcích. To nemá v rukou justice,“ upozornil. Naznačil i další problém, když uvedl, že je otázkou, zda naše země potřebuje mít sto soudů. „Nejmenší soud má sedm soudců, jiný okresní třeba devadesát. To je velmi neefektivní uspořádání, o tom se ví léta,“ poznamenal.

Zdržování obhajoby v kauze Rath? Není povinností obžalovaného přispívat ke svému odsouzení

Moderátorku také zajímalo, zda je v pořádku, že obžalovaní a obhajoba mají takové možnosti zdržovat soudní jednání, jak je nyní vidět na kauze Davida Ratha. Podle Baxy je něco takového běžné, jen v případě Ratha se o tom víc mluví. A upozornil, že není povinností obžalovaného a jeho obhajoby přispívat ke svému odsouzení.

Na závěr pořadu se Witowská Baxy zeptala, zda by přijal nabídku stát se ústavním soudcem, respektive předsedou Ústavního soudu. Jeho současný předseda Pavel Rychetský totiž už před časem avizoval, že své funkční období nedokončí a kvůli pokročilému věku skončí dříve. A za svého nástupce označil právě Baxu. Ten přiznal, že o tom, že by se případně stal ústavním soudcem, s prezidentem nemluvil. „Kdybych dostal nabídku stát se ústavním soudcem, musel bych se poradit s manželkou,“ odpověděl Baxa vyhýbavě.


 

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…