Bažant, paštika a Zeman ve svetru. Čínský prezident si toho našeho musí opravdu moc vážit, zaznívá

28.03.2016 21:10

REPORTÁŽ Čínský prezident Si Ťin-pching je již půl dne v českém hlavním městě. Navzdory několika protestům a hlasitosti kritiků jde nade vší pochybnost o jednu z nejvýznamějších státních návštěv České republiky. Nejvyšší představitel Říše středu v tuto dobu večeří s Milošem Zemanem na lánském zámku. ParlamentníListy.cz byly na místě, když prezident Si přijel.

Bažant, paštika a Zeman ve svetru. Čínský prezident si toho našeho musí opravdu moc vážit, zaznívá
Foto: Hana Brožková - KPR
Popisek: Miloš Zeman a čínský prezident Si Ťin-pching

Neformálně bez kravat, přátelsky, doma. Tak přivítal prezident Miloš Zeman svůj čínský protějšek. Na důkaz pevného česko-čínského přátelství a restartu vzájemných vztahů pozval český prezident lídra Čínské lidové republiky do lánského zámku, svého oblíbeného domovského sídla. Jak i sám několikrát Zeman zdůraznil a před časem jako prvním řekl ParlamentnímListům.cz, čínský prezident je první, kterého do Lán pozval.

„Ať strom prospívá a dožije se mnoha set let.“ Touto větou uzavřel prezident Zeman společné zasazení mladého stromku ginkgo-biloby, tedy jinanu dvoulaločného. Ten jako jeden z darů přivezl z Číny Si Ťin-pching. Odvděčil se tím Zemanovi, který ho koncem října 2014 při své první návštěvě Číny obdaroval sazenicí jabloně. Při loňském setkání v Pekingu na začátku září už prezident Si oslovoval Miloše Zemana jako starého přítele a konstatoval, že česko-čínské vztahy „rostou jako jabloň, kterou jste mi loni daroval“.

Podle několika důvěryhodných zdrojů z diplomatických kruhů si musí čínský prezident Miloše Zemana mimořádně vážit a vnímat Česko jako důležitou zemi se suverénním rozhodováním. Jinak by prý vůbec nebylo možné, aby tak krátce po kvalitativním povýšení vzájemných vztahů jeden z nejmocnějších mužů světa navštívil malou zemi ve středu Evropy, která se svým celkovým počtem obyvatel sotva rovná jednomu středně velkému čínskému městu.

Cesta z Prahy do Lán byla odpoledne lemována policisty, kteří byli všude, včetně dálnice a mostů. Kruhový objezd v jedné z vesnic před samotnými Lány byl obestoupen Číňany i Čechy se státními vlajkami a uvítacími transparenty. Totéž zažívaly snad celé Lány, které jsou v běžný všední den poklidnou středočeskou vesničkou. Tam se již v ulicích pohybovala i armáda a část obce byla neprodyšně uzavřena.

Vstup pro novináře byl stovky metrů od zámku. Po akreditování byli zástupci tisku k sídlu hlavy státu převezeni mikrobusem. První na programu byla velmi důkladná bezpečnostní kontrola a prohlídka. Odtud se desítky žurnalistů dostaly do tiskového centra, které ovšem bylo mimo areál zámku. Dvoutisícové Lány byly proměněny v nejstřeženejší místo Evropy včetně bezletových zón.

Těsně před pátou odpoledne se ozval zvuk policejního vrtulníku. Početná autokolona s prezidentem Čínské lidové republiky se blížila a zdejší myslivci se seřadili ke slavnostnímu troubení. Ze zámku vyšel český prezident ve světlém saku, červeném svetru a bílé košili bez kravaty. Za okamžik již před zámkem zastavovala opancéřovaná limuzína s čínskou státní vlajkou. Si Ťin-pching vystupuje rovněž neformálně bez kravaty. A nedlouho po vstupu do zámku už oba prezidenti mávali z květinami bohatě vyzdobeného balkonu.

Následující přesun novinářů, kde razantně početně převažovali čínští, svědčil také o značných bezpečnostních opatřeních. Přestože se obě chráněné osoby nacházely uvnitř zámecké budovy, novináři nebyli k místu sázení stromu vedeni přímou cestou po pěšině, ale velkou oklikou přes trávník v parku a dokonce museli přeskakovat potok. K nedávno opravenému skleníku, kde se vysazení stromu mělo konat, tentokrat už dorazily širší české a čínské delegace. Nechyběli vedoucí hradní funkcionáři včetně důležitého poradce Martina Nejedlého. Na místě byl také šéf Česko-čínské smíšené komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík či Zemanův honorární poradce, Jie Ťien-ming, předseda představenstva společnosti CEFC, která stála loni u zahájení čínských investic v naší zemi. Po vysazení stromu si oba prezidenti v opraveném palmovém skleníku dopřáli sklenici českého piva.

Už bez přítomnosti novinářů se odehrála neformální večeře na lánském zámku. Snímky z večeře zveřejnil na sociálních sítích prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček. Podávala se zámecká paštika s lánským pečivem, bažantí vývar s nudlemi a jako hlavní chod bažant po lánsku špikovaný slaninou, dezerty a vybraná česká a moravská vína.


(Zdroj: Twitter J. Ovčáček)

Později ještě Hrad zveřejnil Zemanův projev ze slavnostní večeře.

„Vážený pane prezidente, přípitky mají být neformální a nemají obsahovat fráze. Dovolte mi, abych podle tohoto principu vzpomněl na Váš přípitek, kde jste mi v Pekingu říkal: ‚vítám starého přítele‘. Přitom jste o deset let mladší než já. Dovolte mi proto, abych připil na svého mladého přítele a popřál mu alespoň takový věk, jehož se dožil Teng Siao-pching, to znamená nejméně devadesát let. Protože k některým projektům potřebujeme vysoký počet let, aby se uskutečnily. Ať je to nová hedvábná stezka nebo cokoli jiného. Na zdraví mého mladého přítele, prezidenta Čínské lidové republiky, a na úspěch jeho velké země,“ popřál český prezident Si Ťin-pchingovi. Ten naopak Miloši Zemanovi poděkoval za přínos k rozvoji česko-čínských vztahů.

Hlavní program významné návštěvy začne v úterý slavnostním ceremoniálem s vojenskými poctami na III. hradním nádvoří. Zazní i 21 čestných dělostřeleckých salv. Odpoledne se pak prezident Si potká s dalšími vysokými českými ústavními činiteli.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…