Běhá mi mráz po zádech, pronesl legendární novinář Petránek při hodnocení ukrajinských voleb. A zmínil jednu povedenou rodinu

27.10.2014 20:45

O současné situaci na Ukrajině, mluvil v pondělním Interview ČT 24 zkušený komentátor Českého rozhlasu Jan Petránek. Nedělní volby prý nepřinesly velkou změnu v rozložení politických sil, pouze extremisté jak na pravé, tak i na levé části politického spektra oslabili. Jisté zvláštnosti ukrajinských voleb ale ilustroval na oblasti Podkarpatské Ukrajiny, kde se volilo šest mandátů. „Čtyři z toho vyhrála rodina Balogových, která si tam dělá co chce,“ podotkl Petránek.

Běhá mi mráz po zádech, pronesl legendární novinář Petránek při hodnocení ukrajinských voleb. A zmínil jednu povedenou rodinu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jan Petránek, novinář a publicista

Na otázku, jaký bude nyní kurs Ukrajiny, Petránek odpověděl, že bude velký tlak na Kyjev, aby dosáhl s Ruskem dohody. „Hodně pro to dělá Angela Merkelová, ta je šéfem EU, ať je nová Evropská komise nebo není,“ poznamenal.

Rozpad Sovětského svazu ekonomicky poškodil i Ukrajinu

Připravované reformy označil za naprosto nedomyšlené. Poukázal na to, že lidé na Ukrajině nemají čím platit, tamní průmysl není konkurenceschopný. Připomněl, že než se rozpadl Sovětský Svaz, tak třetina nejdůležitějších podniků v celém SSSR měla za ředitele Ukrajince. „Rozpad SSSR ekonomicky poškodil jak Rusko, tak Ukrajinu,“ podotkl.

Strelkov prý opovrhuje Porošenkem i Putinem

Za hlavní „ideovou osobu separatistů“ označil Igora Strelkova, který prý opovrhuje jak ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, tak ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Lidé na východní Ukrajině prý říkají „tady jsme doma, chceme si to zařídit po svém“. Podle Petránka tak nenávidí Putina za to, že na východ Ukrajiny nevtrhnul s armádou. Rusko prý ale nechce východ Ukrajiny ke svému území připojit, protože se zvedá z ekonomických problémů, a aby živilo dalších 25 milionů lidí, tak na to nemá.

Z toho mi šel mráz po zádech

Petránka zarazilo, že jedna z poslankyň ukrajinského parlamentu řekla: „Narodili jsme se proto, abychom vyvraždili Rusy.“ Na to prý gubernátor Oděsy reagoval slovy „Já jsem si její slova poslechl se zájmem.“ K tomu Petránek podotkl: „No, to mi šel mráz po zádech.“

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…