Během dvou let nám bude chybět 400 doktorů, bojí se záchranky

09.05.2013 19:10

Záchranky se obávají, že v příštích dvou letech jim bude chybět až 400 lékařů, kteří by jezdili do terénu za pacienty. Proto se snaží, aby mohli čerství lékaři sloužit u záchranné služby hned po škole.

Během dvou let nám bude chybět 400 doktorů, bojí se záchranky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozidlo ambulance, ilustrační foto

 "Pomalu se plazím po břiše, abych přesvědčil všechny, co s tím mají co do činění, že v nové vyhlášce o vzdělávání lékařů musí patřit obor urgentní medicína mezi ty základní," uvedl pro iDnes.cz šéf komory záchranných služeb Marek Slabý.

Problém je totiž v tom, že ministerstvo zdravotnictví zatím návrh odmítá. Přitom, kdyby lékaři mohli dělat atestaci z urgentní medicíny coby základního oboru, mohli by jezdit v sanitce (ovšem pod dohledem) hned po škole a po třech letech by se stali samostatnými lékaři-záchranáři.

"Kdežto pokud bude urgentní medicína dál jen nástavbou nad dalším vzděláváním lékařů, tak se nikomu z mladých lékařů nebude chtít poté, co skončí školu a pět let stráví na klinice, udělají si nějakou základní atestaci a konečně začnou normálně vydělávat, odejít do mnohem většího stresu na záchrance a studovat další tři roky na tuto atestaci. To by už musel být hodně velký nadšenec, aby po osmi letech šel jezdit sanitku," dodává Slabý.

Nejhůře se prý může stát, že v příštích dvou letech bude na těchto postech chybět 400 lékařů. Přidává se k tomu potíž s výjimkou pro přesčasovou práci lékařů, která končí. Přitom lékaři nad rámec své běžné práce dělali často u záchranek.

Ministerstvo zdravotnictví ovšem požadovanou změnu v systému zamítlo. "Chápu je, ale není lepší, když lékař nejdřív získá hodně znalostí v nemocnici, má svůj hlavní obor a teprve potom si udělá atestaci z urgentní medicíny?" ptá se náměstek ministra Ferdinand Polák. Vyhláška ještě prý prochází připomínkovým řízením a ministr se bude zabývat všemi připomínkami, které k němu dorazí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…