Bejrút: Strašný útok, řekl Trump. A je zle. Vyjádřil se Izrael

05.08.2020 8:13

Americký prezident Donald Trump se podle všeho opět unáhlil se svým výrokem. Několik minut po výbuchu města Bejrút v Libanonu oznámil před novináři, že se nejspíš jednalo o záměrný útok, a ještě se přitom zaštítil několika generály, se kterými prý hovořil. Překvapil tím celý svět, o chvíli později totiž přišla informace, že se jedná o tragickou nehodu. Překvapeni prý byli i úředníci z Bílého domu, se kterými to prezident vůbec neprobíral.

Bejrút: Strašný útok, řekl Trump. A je zle. Vyjádřil se Izrael
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Donald Trump v OSN

Nejméně sedmdesát lidí zabila v úterý večer obrovská exploze v libanonském Bejrútu. Ve skladišti poblíž přístavu měla vybuchnout látka užívaná k výrobě výbušnin. Místní hovoří o totální devastaci celé městské části metropole, zazněla i přirovnání k Hirošimě.

Epicentrum výbuchu poblíž místního přístavu ještě několik hodin poté hořelo a hasiči se tam vůbec nemohli dostat. Východní část města připomínala válečnou zónu. Budovy mají vymlácená okna, pokud se rovnou neproměnily v sutiny. Taková spoušť se nachází až čtyři kilometry od výbuchu, který měl být slyšet na stovky kilometrů vzdáleném Kypru.

Katastrofa v první chvíli vyvolala spekulace po příčině mimořádného výbuchu. Vzhledem k tradičnímu napětí v regionu Blízkého východu mnohé napadl záměrný útok. V tomto směru učinil poměrně odvážné prohlášení americký prezident Donald Trump, který zrovna v Bílém domě pořádal tiskovou konferenci. Ten výbuch nazval jako „strašný útok“. V anglickém originále „very terrible attack“.

„Dovolte mi začít tím, že vyjádřím nejhlubší sympatie Ameriky k libanonskému lidu,“ nastoupil před novináře. „Zprávy ukazují, že mnoho lidí bylo zabito, stovky dalších byly velmi těžce zraněny při velké explozi v Bejrútu. Posíláme své modlitby všem obětem a jejich rodinám. Spojené státy jsou připraveny Libanonu pomoci,“ ujistil prezident. A když dodal, že obě země mají pozitivní vztahy, řekl na závěr: „Vypadá to jako velmi ošklivý útok“.

VÍCE V ANGLIČTINĚ ZDE

Když se jej potom novináři přímo zeptali, zda podle něj výbuch byl záměrným útokem, prezident odpověděl: „Vypadá to jako útok“. Odkázal se na své rozhovory s několika generály, kteří se podle něj domnívají, že se jednalo o útok.

Jenže podle pozdějších informací byl příčinou ničivého výbuchu požár ve skladišti u přístavu, kde měly vybuchnout tuny ledku. Tato látka, užívaná při výrobě výbušnin, byla předtím zabavena a měla být zlikvidována. Nemělo se tedy jednat o záměrný útok, ale o nehodu.

Americká média posléze přinesla informaci, že lidé z vlády a z Bílého domu byli velmi překvapeni, že prezident na tiskovce hovořil o útoku na Libanon. Pokud by se něco takového stalo, automaticky by to USA vyhodnotily jako zvýšení rizika a zvýšily například ochranu svých vojáků v regionu. Prezidentova slova tedy mohla mít vážné praktické důsledky.

Trumpova slova popřeli i politici z Libanonu. A rovněž tajné služby Izraele, který je regionálním rivalem Libanonu a v minulosti s ním vedl několik válek. Nyní ovšem Izrael oficiálně oznámil, že s výbuchem nemá nic společného a že nemá informace, že by s tím jakákoliv jiná země cokoliv společného měla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…