Belgická policie zabila dva muže chystající teroristický útok

15.01.2015 21:41

Při protiteroristickém zásahu na východě Belgie dnes policie zabila dva lidi a jeden člověk byl zadržen. Informovala o tom belgická prokuratura, podle níž akce ve městě Verviers překazila bezprostředně hrozící teroristický útok. Policie podniká zátahy proti údajným islamistům rovněž v oblasti Bruselu. Belgie zároveň v některých lokalitách zvýšila stupeň ohrožení možným útokem.

Belgická policie zabila dva muže chystající teroristický útok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Podle prokurátora Erica Van Der Sijpta začali během akce ve Verviers podezřelí muži na policisty střílet, proto byli zlikvidováni. Policie zásahem překazila "teroristické útoky velkých rozměrů", uvedl Van Der Sijpt. Úřady podle něj nemají informace o tom, že by chystané akce radikálů měly spojitost s pařížskými útoky, při nichž minulý týden zemřelo 20 lidí včetně tří teroristů. Právě v Belgii si údajně trojice pořídila zbraně, které při útocích použila.  

Dnešní zásah ve Verviers byl podle prokurátora namířen proti extremistům, kteří se do země vrátili po účasti v bojích v Sýrii. Podobných akcí v zemi potýkající se stejně jako sousední Francie s rostoucí aktivitou islamistů proběhlo v poslední době několik. V Belgii je podle statistik bezpečnostních expertů v přepočtu na obyvatele největší počet radikálů, kteří se zapojili do bojů po boku syrských islamistů.

Na Twitteru se objevily fotografie zveřejněné obyvateli okolí místa zásahu, na nichž jsou vidět zasahující policejní vozy a sanitka, zatímco policisté odklánějí z ulice dopravu.

Belgická policie několik hodin před akcí oznámila, že zadržela muže podezřelého z dodávání zbraní Amedymu Coulibalymu, který v pařížském košer obchodě minulý týden zabil čtyři lidi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…