Bělobrádek: Lidovci by měli nasměrovat ČR k úspěšné budoucnosti

22.05.2015 16:00

Nové výzvy pro KDU-ČSL vidí dosavadní šéf strany Pavel Bělobrádek v zahraniční politice a bezpečnosti, podpoře podnikání nebo v rodinné a sociální politice. Program strany je podle něj určen pro věřící i nevěřící. Uvedl to ve zprávě, kterou v sobotu předloží na stranickém sjezdu ve Zlíně. Zprávu zveřejnil na webu KDU-ČSL.

Bělobrádek: Lidovci by měli nasměrovat ČR k úspěšné budoucnosti
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Bělobrádek ve zprávě vypočítává úspěchy, kterých lidovci za poslední léta pod jeho vedením dosáhli, ať už ve volbách nebo ve vládní koalici. Zaměřuje se ale také na výzvy a příležitosti pro KDU-ČSL. "Co nám dosud chybí, je ono uznání naší kompetence a schopnosti modernizovat nejen sami sebe, ale významným způsobem se podílet na modernizaci České republiky a pomoci ji nasměrovat k úspěšné budoucnosti," uvedl předseda lidovců.

"Nové výzvy a příležitosti pro KDU-ČSL vidím ve třech hlavních oblastech - v zahraniční politice a bezpečnosti, v podpoře podnikání a inovací a v rodinné a sociální politice," dodal.

V první oblasti se podle něj již lidovci dokázali zviditelnit, a to hlavně důrazem na lidská práva a obranu mezinárodního práva. "Tuto politiku je třeba držet," poznamenal. Česko by podle něj nemělo nadřazovat ekonomické zájmy hodnotovým principům.

Lidovcům doporučuje, aby se dále zaměřili na posilování české obranyschopnosti, účinnější zapojení do boje proti terorismu a řešení uprchlictví a migrace. "Je v našem zájmu řešit problémy uprchlíků v místech, kde vznikají," poznamenal Bělobrádek.

Velký potenciál pro KDU-ČSL vidí v podpoře drobných a středních podnikatelů a živnostníků, "zklamaných těmi, jimž věřili dříve, a ohrožovanými těmi, jimž uvěřili nově". Podporovat chce také český průmysl, a to třeba důrazem na vzdělání, vědu, výzkum a inovace.

Bělobrádek chce podporovat rodinu a reformu penzijního a sociálního systému důrazem na solidaritu. "Na rozdíl od socialisticky chápané solidarity nehodláme pomáhat všem, ale pouze těm, kteří si nemohou pomoci sami," podotkl. Takovými jsou podle něj hlavně rodiny s malými dětmi, nemocní a senioři.

Bělobrádek ve své zprávě zdůrazňuje volební úspěchy strany v posledních dvou letech, díky kterým se strana vrátila do Sněmovny nebo posílila své zastoupení v Evropském parlamentu. Zároveň ale připomněl, že oproti roku 2006 lidovce volilo ve volbách do Sněmovny o 50.000 voličů méně. Je to podle něj dáno i nižší volební účastí.

Nové voliče chce získávat důsledným prosazováním a plněním programu. "Náš program, založený na principech křesťanské demokracie, vůdčí evropské síle, je totiž celospolečenským programem pro všechny vrstvy obyvatel. Věřící i nevěřící, hlavně myslící," podotkl. Lidem prý musí strana vysvětlovat, že "není nic nepatřičného dát" jí hlas, i když do kostela nechodí.

Lidovcům se podle Bělobrádka dosud podařilo splnit ze 114 volebních priorit 53. "Naše vládní angažmá možná není až tak efektní, ale je rozhodně efektivní," uvedl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…