Bělobrádek: Lidovci nepůjdou do koalice závislé na tiché podpoře KSČM

17.10.2013 9:54

Za každé vyživované dítě by měli rodiče platit o něco nižší odvody státu, děti by měly mít právo chodit do školky, měly by se zavést registrační pokladny. To jsou jen některé z priorit lidovců, které v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Bělobrádek: Lidovci nepůjdou do koalice závislé na tiché podpoře KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„Navrhujeme, aby se odvody o tři procentní body navýšily, ale za každé vyživované dítě o tři procentní body snížily. Kdo má jedno dítě, bude na tom stejně, kdo má dvě, bude na tom lépe a tak dál. Týká se to jen lidí, kteří chodí do práce, takže ti, kteří jsou závislí na sociálních dávkách, výhodu nedostanou –plošné porodné odmítáme. Podle našich propočtů by to mělo přinést sedm miliard navíc do průběžného systému,“ uvedl Bělobrádek. Dospělé děti by podle něj měly mít zase právo přesměrovat 2 % odvodů přímo na své rodiče.

Lidovci by chtěli zavést právo na školku pro každé dítě. Povinnost zajistit mateřskou školu by měly obce, stát by jim ale měl v této souvislosti uhradit polovinu nákladů. A rodiče, kteří si hlídání dětí platí sami, by měli mít možnost dát si tyto poplatky do nákladů.

Předseda lidovců také podporuje zavedení registračních pokladen. „Spoléháme také na lepší výběr daní. Zkuste na benzinkách, kolik dokladů bez vyžádání dostanete. To jsou úniky desítek miliard, zvláště u spotřební daně za naftu,“ uvedl s tím, že i byznysmeni chtějí, aby se registrační pokladny u některých typů živností prosadily.

Bělobrádek také uvedl, že lidovci nejenže odmítají koalici s KSČM, ale  například i koalici s ČSSD, která by byla závislá na tiché podpoře komunistů.

Vyjmenoval také priority, z nichž by lidovci při vstupu do koalice v žádném případě neustoupili: „Úleva pracujícím snížením odvodů nebo daní. Druhá věc pro pořádek ve státě: Aby proběhly audity, aby se ukázalo, jaké jsou agendy, za co se platí, nastaví se režim. Zásadní priorita je školství.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…