Bělobrádek: Nesoudím Haška a Sobotku. Ale kdybych udělal nejhorší výsledek...

30.10.2013 7:01

Lidovci budou se sociální demokracií vyjednávat o vládě jen v tom případě, pokud dostanou záruku, že všech padesát poslanců ČSSD bude hlasovat jednotně. V rozhovoru pro Právo to uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Bělobrádek: Nesoudím Haška a Sobotku. Ale kdybych udělal nejhorší výsledek...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„Je důležité, aby tu byla deklarace, že všech 50 poslanců ČSSD bude hlasovat jednotně, protože pokud to tak nebude, tak nemá vůbec smysl se soc. dem. vyjednávat,“ uvedl Bělobrádek. Pokud by jednotu hlasování zaručil menší počet sociálnědemokratických poslanců, ochota lidovců utvořit s levicovou stranou koalici by byla menší. „Do `stojedničky` nepůjdeme, preferuji 111. Jestli to nebude, tak se budeme muset poradit, jestli to má vůbec význam. Ta varianta 111 poslanců je pro nás jediná,“ uvedl Bělobrádek.

111 poslanců je součet všech poslanců ČSSD, kterých je 50, hnutí ANO – 47 a lidovců, kteří mají 14 hlasů ve sněmovně.

Další podmínkou vstupu KDU-ČSL do vlády je prosazení základních principů lidoveckého programu. Jako další možnost  zmínil Bělobrádek  podporu menšinové vládě.

Předseda lidovců také nepřímo naznačil, že Sobotka by měl na funkci předsedy ČSSD rezignovat: „Nechci soudit, kdo je zrádce, nebo jestli měl pan Sobotka odejít. I když, kdybych udělal nejhorší výsledek, tak bych dal svou funkci k dispozici,“ uvedl v narážce na nynější soupeření Michala Haška a Bohuslava Sobotky o vedení sociální demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …