Bělobrádek: Nová vláda letos nevznikne

08.11.2013 9:03

Lidovci budou požadovat od sociálnědemokratických poslanců deklaraci, že budou hlasovat jednotně. V ranním vysílání ČT24 to uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Zároveň uvedl, že pokud ztroskotá pokus o vytvoření koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL, tak se pokusí lidovci jednat o sestavení vlády i s ODS nebo TOP 09.

Bělobrádek: Nová vláda letos nevznikne
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Podle Bělobrádka se také v tomto roce sestavit vládu nepodaří. Šéf lidovců zopakoval, že KDU-ČSL odmítá jednat o změnách v církevních restitucích. „Pro nás jsou církevní restituce uzavřená věc,“ uvedl.

Tato slova Bělobrádek pronesl nedlouho před začátkem vyjednávání s hnutím ANO Andreje Babiše. Na dnešním jednání se prý ale ani o daních, ani o církevních restitucích jednat nebude. Diskutovat se bude o rozpočtu na příští rok a zákonných opatřeních přijatých senátory.

Šéf lidovců považuje projekt vytvoření trojkoalice sociálních demokratů, lidovců a hnutí ANO za prioritní. V této souvislosti Bělobrádek uvedl, že lidovci trvají na svém požadavku, aby sociální demokraté deklarovali, že poslanecký klub ČSSD bude hlasovat jednotně. „Jinak ztrácí smysl uvažovat o koalici,“ uvedl šéf lidovců.

Pokud by se jednání nezdařila, jsou lidovci ochotni vyjednávat podporu menšinové vládě bez účasti KDU-ČSL. Pokud by ani tato varianta nevyšla, je možná spolupráce lidovců s ODS i s TOP 09. O předčasných volbách neuvažují, protože by zřejmě podle Bělobrádka ještě více fragmentalizovaly rozložení politických sil ve sněmovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…