Bělobrádek: Přijímat jen takové imigranty, kteří pro nás nejsou bezpečnostním rizikem, není xenofobie, ale odpovědný přístup

10.07.2015 13:12

Hned dva čelní politici KDU-ČSL reagovali veřejně na komentář redaktora Petra Honzejka, který byl osmého července zveřejněn v Hospodářských novinách. Honzejk v něm kritizoval církve a předsedu lidové strany Pavla Bělobrádka za to, že chtějí přijímat jen křesťanské uprchlíky.

Bělobrádek: Přijímat jen takové imigranty, kteří pro nás nejsou bezpečnostním rizikem, není xenofobie, ale odpovědný přístup
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Bělobrádek na besedě v Opavě

Lidovecký vicepremiér Bělobrádek dokonce ‚dává prioritu‘ jen křesťanským uprchlíkům před Islámským státem. Provádí tak předsudečnou selekci,“ tvrdil Honzejk ve svém komentáři. Poukázal přitom na Listinu základních práv a svobod, která mluví o lidských právech, nikoliv o právech křesťanů. A svůj komentář zakončil sugestivně vyznívajícím zvoláním: „Pokud chceme pomoci jen uprchlíkům, kteří se nám nábožensky nebo jinak zamlouvají, jsme těmi, kdo nenávist tlumí, nebo těmi, kdo ji skrytě podněcují?“

Fotokopie komentáře Petra Honzejka je ZDE

Křesťané jsou nejvíce pronásledovanou menšinou na světě

S Honzejkem se na stranickém webu lidovců rozhodl polemizovat místopředseda pražské KDU-ČSL Pavel Mareš. Podle něj prioritní pomoc uprchlíkům křesťanského vyznání není předsudečnou selekcí a skrytým podněcováním k nenávisti, jak Honzejk tvrdí. Podle Mareše jsou totiž křesťané nejpronásledovanější menšinou na světě. „Lze ji na základě příslušnosti k určité skupině jasně rozeznávat, má kolektivní identitu, sociologicky není jednou velkou neznámou,“ vysvětluje, proč tomu tak podle jeho názoru je. Připouští, že oběťmi pronásledování jsou i jezídové, drúzové a další skupiny. „I jim patří a má patřit naše ochrana, protože Evropa stojí na svobodném vyznávání určité víry a náboženství,“ uvádí.

Podle Mareše postoj „pomozme aspoň někomu, tedy blízkovýchodním křesťanům“ není tápáním a není ani vulgárním zjednodušením celého problému. „Je to ztělesnění postoje „host do domu, Bůh do domu“, na který my Evropané můžeme být hrdí. Je to součást možná obezřetné, ale přesto ochoty otevřít se uprchlíkům, jimž jiní usilují o život, a chovat se k nim slušně,“ dodal místopředseda pražské lidovecké organizace.

Celý text je ZDE

Honzejk prý Bělobrádka špatně pochopil

Na svém blogu na serveru iDNES.cz se ozval i sám lidovecký předseda Pavel Bělobrádek, do kterého se Honzejk opřel. Podle Bělobrádka jej ale komentátor špatně pochopil. „Zřejmě můj text příliš pozorně nečetl. Doslova jsem napsal, že mezi uprchlíky, kteří prchají před Islámským státem a podle mě je máme přijímat, jsou křesťané, Jezídi a příslušníci dalších menšin,“ vysvětlil Bělobrádek a nově dodal, že mezi těmi, které bychom měli přijímat, jsou také „asyrské národy, či Kurdové“.

Upozornil, že Kurdové jsou převážně muslimové. „Když jsem tedy psal o tom, že uprchlíci musejí sdílet naše hodnoty a chtít se integrovat do společnosti, nijak z toho neplyne, že musejí chodit do kostela. Pouze to, že nemá jít o lidi, kteří vraždí kvůli karikaturám Mohameda, neuznávají rovnost pohlaví, svobodu slova, náboženskou toleranci, sekularizaci,“ vysvětlil podstatu svého názoru Bělobrádek.

Dodal k tomu, že pouze hájí legitimní názor, že máme pomáhat těm, kteří chtějí, abychom jim pomáhali a chtějí s námi žít v klidu a míru a s plným respektem k našim hodnotám. „A u nichž je tedy předpoklad, že se integrují do společnosti a naše děti se jednou ani jich, ani jejich dětí nebudou muset bát,“ podotkl.

Své zamyšlení pak uzavřel: „Přijímat imigranty je správné. Ale jen v takovém množství a takové, kteří pro nás nejsou bezpečnostním rizikem a problémem do budoucnosti. To není xenofobie, ale odpovědný přístup,“ dodal Pavel Bělobrádek.

Celý text je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …