Bělobrádek: V Nizozemsku zvítězil rozum

16.03.2017 11:52

Čeští ministři vítají výsledek středečních parlamentních voleb v Nizozemsku. Vítězství premiéra Marka Rutteho a porážku nacionalistické Strany pro svobodu (PVV) odpůrce islámu Geerta Wilderse označují za dobrou zprávu pro Evropu. Rutteho Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) by měla mít ve 150členném parlamentu 33 křesel, PVV 20 poslanců.

Bělobrádek: V Nizozemsku zvítězil rozum
Foto: Jan Rychetský
Popisek: A vlajka Holandska pořád vlaje

„Holandsko za celou Evropu dobře vykročilo do série voleb v roce 2017. Gratuluji!“ napsal na Twitteru ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš, jehož uskupení je na evropské úrovni partnerem Rutteho VVD, nizozemskému premiérovi gratuloval. Spokojenost s výsledkem dal najevo i ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Byť poslední průzkumy mluvily o opaku, populista Wilders při vysoké volební účasti utrpěl porážku. Dobrá zpráva pro Holandsko a Evropu,“ napsal na Twitteru.

„Ukázalo se, že zastánci rozpadu EU jsou slabší, než se čekalo. Zvítězil rozum,“ sdělil ČTK vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Připomněl, že Nizozemsko je stejně jako Česko exportní ekonomika a opuštění společného trhu Evropské unie by ho tvrdě postihlo. Wilders v kampani mluvil o možnosti odchodu Nizozemska z Unie.

Předsedu opoziční ODS Petra Fialu výsledek voleb nepřekvapil. „Přestože jsou tradiční strany oslabeny, tak to zdaleka neznamená, že populisté a radikální strany začnou v Evropě vyhrávat volby. Snad si všichni demokraté z posilování populistů vzali ponaučení,“ řekl. Podotkl také, že nizozemské volby do jisté míry ovlivnila roztržka s Tureckem, která posílila Rutteho.

Český odpůrce islámu a předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura označil Wildersovo druhé místo ve volbách za úspěch. Rutte podle něj zvítězil díky tomu, že se vláda v posledních dnech jasně vymezila proti Turecku, jehož ministři chtěli v Nizozemsku vést politickou kampaň před referendem o posílení pravomocí tureckého prezidenta. „Pro nás z toho plyne jediné poučení – voliči prostě chtějí, aby se politici postavili muslimskému diktátu v Evropě,“ sdělil Okamura ČTK v textové zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…