Bělobrádek chce na zemědělství. Jeho přání hned utnul Babišův muž

15.12.2013 16:30

V průběhu celostátní konference KDU-ČSL na setkání s novináři předseda strany Pavel Bělobrádek oznámil, že programová a procedurální část koaliční smlouvy byla stranickou konferencí většinově přijata. Neznamená to však vstup lidovců do koalice, zdůraznil s tím, že stále zbývá doplnění rozložení sil ve vládě.

Bělobrádek chce na zemědělství. Jeho přání hned utnul Babišův muž
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Předseda Bělobrádek zároveň výslovně dementoval vyjádření senátora Jiřího Čunka, jenž se nechal slyšet, že on by se spokojil se dvěma ministerskými křesly za podmínky, že strana bude držet zemedělský resort.

Nejednotné hlasování bylo podle Pavla Bělobrádka dáno neochotou některých stranických částí spolupracovat s ČSSD a hnutím ANO. Z osmdesáti konferujících straníků však nehlasovali pro přijetí pouze jednotlivci. „V programu je velká většina našich programových priorit,“ vypíchl předseda s tím, že se nedostalo samozřejmě na všechny, což je otázkou možného kompromisu. „Bylo by nám líto, kdyby se dohoda nerealizovala,“ dodal.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Jestli se KDU-ČSL spokojí se dvěma členy vlády, bude záležet prý na tom, kolik bude křesel ve vládě a jaká tato křesla budou, uvedl předseda lidovců s tím, že vše spočívá v následných mezistranických jednáních.

Předsednictvo strany schválilo koaliční smlouvu a pověřilo předsedu KDU-ČSL, aby vyjednal pro stranu post ministra zemědělství.

Lidovecké požadavky mohou narazit

Místopředsedkyně sociální demokracie Alena Gajdůšková soudí, že došlo k malému posunu ke vzniku stabilní vlády. „Jednání o personálním obsazení rezortů jsou na pořadu dne, takže je to stále otevřená hra. Požadavky má KDU-ČSL i ČSSD," uvedla Gajdůšková s tím, že nepředpokládá ztroskotání jednání.

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se vyjádřil v rozhovoru pro Českou televizi ještě radikálněji. Podle něj má ČSSD odborníky, kteří během posledních pěti let účinně bojovali za zájmy českých zemědělců. KDU-ČSL sice nabízí lidi, kteří mají zkušenosti ze zemědělství, ale neučinili nic pro zemědělství jako celek. Podle něj by mělo Ministerstvo zemědělství tedy spíše připadnout ČSSD než KDU-ČSL. "Z mého pohledu by to bylo logické," řekl.

Domnívá se, že dvě vládní křesla pro lidovce odpovídají zisku hlasů ve volbách pro jednotlivé strany, jednající o složení vlády. Nicméně připustil, že o rozdělení ministarstev a jejich obsazení se bude teprve jednat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…