Bělobrádek jako člen vlády pro vědu? Akademici mají radost

22.12.2013 18:51

Bývalí i současní představitelé Akademie věd ČR (AV ČR) schvalují vznik funkce ministra bez portfeje pro vědu, výzkum a inovace, kterým by se měl stát předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Tato nová ministerská pozice by mohla více prosazovat zájmy vědy a vzdělávání.

Bělobrádek jako člen vlády pro vědu? Akademici mají radost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Podle akademiků by to mohlo zlepšit situaci, protože v poslední vládě Petra Nečase (ODS) předsedal Radě pro výzkum, vývoj a inovace sám premiér, který podle nich neměl na tuto problematiku dostatek času.

AV ČR podle svého současného předsedy Jiřího Drahoše má ve svých komentářích, které se týkají vývoje situace ve vědě, uvedeno, že by měl být vicepremiér zodpovědný za tento resort. "Premiér samozřejmě formálně chodí na zasedání rady pro výzkum, ale nemá na to čas. Já mu to nevyčítám a nikdy jsem mu to nevyčítal, ale není to dobré," řekl Drahoš.

Podle něj však vznik tohoto vládního postu není novinkou. V minulosti se vědou ve vládě ČSSD zabýval například vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. "Posun zpátky k vicepremiérovi zodpovědnému za tuto oblast je dobrý," dodal Drahoš.

Podobný názor zastává i jeho předchůdce v roli předsedy AV ČR Václav Pačes. "Já si skutečně myslím, že to je dobrý nápad. Jestliže tady bude vicepremiér, který bude mít na starosti celou tuto oblast, tak by to mohlo vést k většímu prosazování zájmů vědy a vzdělávání," řekl Pačes.

Také podle člena ekonomické rady AV ČR Petra Bobáka by mohla být tato změna pozitivní. "To, že předseda rady vlády pro vědu, výzkum a inovaci je zároveň premiérem, je myslím kumulace funkcí, která není šťastná, protože jako premiér má mnohem méně času věnovat se otázkám vědy a výzkumu. Pokud by existoval speciálně ministr touto problematikou pověřený, mohl by udělat kus dobré práce," uvedl Bobák.

Akademici se nechtěli vyjadřovat k osobě šéfa KDU-ČSL, protože jej příliš neznají. "Předpokládám, že bude-li on mít zájem, tak bychom se určitě měli sejít a probrat situaci. V tuto chvíli bych nehodnotil, jestli pan Bělobrádek je ideální člověk pro tuto pozici, nebo není. Je to prostě výsledek rozdělení koaličních křesel a já to samozřejmě respektuji," uvedl Drahoš. Podle Pačese by si měl vybrat vhodné poradce, aby mohl rychle do problematiky vědy proniknout. "V KDU-ČSL jsou lidé, kteří jsou dlouhodobě znalí této věci," podotkl Pačes.

Bělobrádek v neděli na TV Prima své předpoklady pro tuto funkci a tuto oblast zdůvodnil zejména tím, že absolvoval postgraduální studium, je nositelem vědecké hodnosti Ph.D., přednášel na vysoké škole a jezdí tam zkoušet ke státním zkouškám. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…