Bělobrádek je ztracen: Nerozumím tomu, jak mění Sobotka s Babišem názory

18.12.2013 17:32

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nevěřícně kroutí hlavou nad tím, jak rychle mění názory koaliční partneři z řad ČSSD a ANO. Původně bylo ANO důrazně proti tomu, aby lidovci obsadili post ministra zemědělství, a teď předseda Babiš říká, že je to záležitost ČSSD. Bělobrádek přitom od žádné ze stran neslyšel jasný argument, proč by lidovci neměli tento resort získat.

Bělobrádek je ztracen: Nerozumím tomu, jak mění Sobotka s Babišem názory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Vyjednávání o vládě se zadrhla na obsazení postu ministra zemědělství, KDU-ČSL trvá na tom, aby post získala ona, protože starost o venkov patří mezi její jasné priority. Předseda strany Pavel Bělobrádek však předstoupí před své spolustraníky s tím, že by křesťanští demokraté mohli získat jiná ministerstva. Ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu však zopakoval, že tento návrh jeho straničtí kolegové nepřijmou s nijak velkým nadšením.

ANO zase říká něco jiného

„Na schůzce, která proběhla v minulých dnech, nám od ČSSD bylo řečeno, že nám Ministerstvo zemědělství mohou přenechat a ANO bylo kategoricky proti. Ale dnes jsme se dozvěděli, že zemědělství je pro ČSSD prioritou a místo toho nám nabízí sociální věci. To nás trochu překvapilo, když má slovo sociální strana přímo v názvu,“ podivoval se Bělobrádek.

Ten se následně pozastavoval i nad tím, že ANO změnilo svůj postoj, když Andrej Babiš do médií řekl, že spor o zemědělství není záležitostí ANO, ale sporem mezi ČSSD a lidovci. Dříve to bylo právě hnutí ANO, které bylo proti tomu, aby lidovci na zemědělství zasedli. Na adresu ČSSD pak Bělobrádek zopakoval, že údajný strach o přílišnou vstřícnost k církevním restitucím není relevantní. Obdobnou obavu by mohl vyjádřit i Bělobrádek ve vztahu k ČSSD, která by mohla vyrovnání státu s církvemi zdržovat.

A pokud ČSSD a ANO tímto způsobem mění názory, je účast lidovců v koalici na pováženou, neboť hrozí, že by se podobná situace mohla opakovat. Přesto je Bělobrádek i nadále přesvědčen, že většinová koaliční vláda ČSSD, ANO a lidovců má smysl, aby se podařilo dát zemi do pořádku. „Je to otázka toho, co je nejlepší pro Českou republiku, takže my se v této věci musíme chovat racionálně,“ zdůrazňuje předseda křesťanských demokratů.

Strpíme příkoří, ale má to své meze

Ten připomněl, že KDU-ČSL je stranou, která má k dispozici odborníky pro správu tohoto resortu a zdá se mu zvláštní, že dvě větší strany zakazují obsazení resortu, který křesťanští demokraté považují za prioritní. „My jako strana musíme strpět nějaké příkoří za tu cenu, že tu bude vláda pracující ve prospěch republiky,“ uvedl dále Bělobrádek. Ale i tato příkoří mají své meze. Koaliční partneři předložili své priority a lidovci je akceptovali. Bělobrádek se proto diví, proč se totéž teď neděje u lidovců.

Celostátní výbor KDU-ČSL však předsedu pověřil ziskem Ministerstva zemědělství pro tuto stranu a Bělobrádek to proto musí napřed vykomunikovat dovnitř strany a předložit alternativní návrhy. Těmi jsou pro lidovce ministerstva práce a sociálních věcí či dopravy. Nálady ve straně těmto výměnám ale podle Bělobrádka příliš nenahrávají. Nakonec tedy bude záležet na postoji celostátního výboru a případné další vstřícnosti koaličních partnerů.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…