Bělobrádek na semináři upozornil, že vědkyně-matky jsou znevýhodněné

08.05.2014 19:04

Vědkyně, které jsou ale zároveň matkami, jsou v české společnosti znevýhodněné. To bylo jedno ze zjištění na úterním semináři s názvem Ženy a věda, kde vystoupil i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Bělobrádek na semináři upozornil, že vědkyně-matky jsou znevýhodněné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Diskutující se na semináři shodli, že současné podmínky pro vědce často znevýhodňují matky. Existuje například požadavek, aby ten, kdo se chce zúčastnit v soutěži o juniorské granty Grantové agentury ČR, absolvoval nepřetržitou půlroční stáž v zahraničí.

To však vědkyně s malým dítětem nemohou absolvovat. „Já to vidím jako velký problém. Je to otázka nastavení parametrů, v nichž se nezohledňují věci, které se týkají mateřství,“ upozornil Pavel Bělobrádek.

„Jsem připraven zabývat se formálními bariérami, které brání vědkyním skloubit péči o rodinu a práci ve vědě,“ ujistil předseda lidovců, který je zároveň místopředsedou vlády pro vědu a výzkum a předsedou Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Diskuse se zúčastnila i děkanka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Mirjam Friedová, která upozornila na rozdíl mezi zastoupením žen na školách a poté v práci. „Je pravda, že v doktorských programech je drtivá většina žen, ale když se podíváte, kdo dostane zaměstnání, tak tam je jasná převaha mužů. Kde ty ženy jsou? Je to proto, že by samy nechtěly? Nebo je systém nastavený proti nim? Proč nemáme víc profesorek, proč nemáme víc docentek? Samy nechtějí, nebo někde narazí?“ nadhodila několik otázek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…