Bělobrádek navrhuje nový vládní výbor, hlídal by i Agrofert. Babiš je rázně proti

09.08.2014 20:20

Ministr Pavel Bělobrádek by rád skrze nový vládní výbor kontroloval Správu státních hmotných rezerv. Tím by si ale posvítil i na možné Babišovy obchody. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Bělobrádkův nápad podpořil, ale Babiš tvrdí, že vládní výbory jen brzdí v práci. O koaličním střetu informoval deník Právo.

Bělobrádek navrhuje nový vládní výbor, hlídal by i Agrofert. Babiš je rázně proti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Správa státních hmotných rezerv nezahrnuje jen palivo, ale např. i maso či obilí, což jsou komodity, u nichž má své podnikatelské zájmy právě Babišův Agrofert. Nově zřízený výbor by si tak posvítil i na zájmy Agrofertu. A zatímco Sobotka návrh vítá jako dobrý nápad k diskusi, Babiš považuje práci výborů za zdržování. „Kolegové navrhují výbory často, myslím, že bychom měli spíš pracovat, než sedět na výborech,“ řekl Babiš.

Bitva o smysl výborů

Bělobrádek ale přidal pádnou odpověď. Vláda podle jeho názoru pracuje, když zasedá, což by si měli někteří členové kabinetu uvědomit. „Je to návrh, který měl rozptýlit podezření o střetu zájmů Agrofertu a Správy státních hmotných rezerv. Pokud o to pan ministr nemá zájem, divím se tomu,“ vzkázal předseda KDU-ČSL. 

Babiš ale trvá na svém. Výbory podle jeho názoru slouží často spíše k odkládání problémů než k jejich řešení. Jako příklad je možné poukázat na práci výboru, který dohlíží na vyrovnání státu s církvemi. Do procesu vydávání majetku ale nemůže nijak zasahovat. Prozatím se členové výboru sešli toliko třikrát a seznamovali se se stavem věcí.

Sobotka však přišel s protiúderem. „Je to jediná platforma, která se může legitimně zabývat podněty týkajícími se průběhu restitucí. Ať už je podávají poslanci, obce nebo občané,“ hájil práci výboru dohlížejícího na církevní restituce. Na obranu výboru se postavil i Bělobrádek. Kontroluje prý, aby nebyly majetky vydávány neoprávněně.

Kritice čelí i výbor pro personální nominace. Ten nechala zřídit také Sobotkova vláda a původně měl sloužit především jako pojistka proti rozdávání trafik politikům. Skutečné výsledky výboru jsou však diskutabilní. Ze 49 kandidátů, u kterých výbor posuzoval jejich způsobilost pro sezení v dozorčích radách, odmítl jediného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…