Bělobrádek pod palbou dotazů veřejnosti: Nepište blbosti, zjistěte si fakta. Nehrabu se kýblem hnusu. Benešovy dekrety jsou právně vyhaslé!

22.07.2015 16:30

Z PROFILŮ Především na otázky týkající se toho, že před několika dny při své návštěvě Německa položil květiny k památníku věnovanému obětem odsunu sudetských Němců, odpovídal na svém profilu na ParlamentníchListech.cz místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Politiky, již tento jeho krok kritizují, označil za ty, kteří „mají máslo na hlavě“. Vysvětlil také, proč nečte čtenářské diskuse pod články, které o něm pojednávají, proč se lidovci nebudou omlouvat za zločiny církve, které spáchala v minulosti, nebo proč je pro vypsání celostátního referenda nutný čtvrtmilion podpisů.

Bělobrádek pod palbou dotazů veřejnosti: Nepište blbosti, zjistěte si fakta. Nehrabu se kýblem hnusu. Benešovy dekrety jsou právně vyhaslé!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Čtenář, který se podepsal jako „Yama“, Bělobrádkovi vyčetl, že se „omluvil Němcům za jejich vysídlení“. Podle jeho názoru by se ale i sudetští Němci měli omluvit za zlo, které napáchali na nás. Bělobrádek odmítl, že by se při své poslední návštěvě Bavorska omluvil. „To už udělal V. Havel. Pouze jsem mlčky položil květiny pod kříž,“ odpověděl Bělobrádek a připomněl, že Bernd Posselt se omluvil již v březnu 2004 v televizi Prima v programu Na ostro za zločiny nebo příkoří, které připravili někteří sudetští Němci Čechům. „Pan Posselt tak učinil ještě častěji a hlavně při svých obou návštěvách Lidic, ať už v doprovodu předsedy vlády Bavorska Horsta Seehofera anebo ministra kultury Ludwiga Spaenleho,“ dodal Bělobrádek.

  • Celé znění otázky a odpovědi je ZDE

Nepište blbosti

Dan Novák z Přerova se šéfa lidovců zeptal, zda má vůbec úctu k českým lidem, kteří byli za druhé světové války popraveni či vězněni v koncentračním táboře. „Omlouváte se těm, kteří se nejvíce podíleli na rozbití Československa, ale pocta Lidic a Ležáků, ti vám jsou lhostejní,“ posteskl si.

Bělobrádek zopakoval své dřívější tvrzení, že českým Němcům se neomluvil, to prý už udělal V. Havel. „Nepište blbosti a zjistěte si fakta,“ obořil se na čtenáře a poukázal na to, že v Ležákách byl letos znovu. „A kladl jsem tam věnec,“ podotkl v odpovědi na svém profilu na ParlamentníchListech.cz.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Veleba a Škromach mají máslo na hlavě

Mezi nemnoho čtenářů, kteří se v otázce jeho postoje k sudetským Němcům Bělobrádka zastali, byla Kristýna B. „Překvapuje vás, že se do vás za poctu obětem odsunu Němců z ČSR navážejí Veleba, Škromach a další příznivci Zemana? Proč je kvůli tomu tolik povyku?“ zeptala se jej. „Asi oni nebo předci mají máslo na hlavě,“ reagoval Bělobrádek.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Proč se hrabat kýblem hnusu?

Čtenáře, který se podepsal recesisticky jako „král Miroslav“, zajímalo, zda politici čtou ohlasy v diskusích, když o nich vyjde článek. „Buď je nečtete (raději, abyste se o sobě nedozvěděli něco nelichotivého), nebo jste splachovací,“ svěřil se se svým názorem. „Protože na to nemáme čas. Navíc proč se hrabat kýblem hnusu?“ odpověděl Bělobrádek.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Po válečném zločinu má následovat potrestání viníků. Ne lynč civilistů

Miloš si myslí, že by se KDU-ČSL měla omluvit milionům lidí, které církev za uplynulá staletí upálila, zavraždila, vydírala či obrala o majetky. Zároveň Bělobrádkovi vyčetl, že se za naši zemi stále vlísává do přízně potomků fašistů a nacistů. „Těm se klaníte, ale k obětem církve se raději nevyjadřujete, přičemž k událostem s odsunem Němců došlo na základě jejich válečných zločinů v naší zemi, kdežto církev se tak nehorázně chovala k lidem jen z vlastního popudu a z pocitu velikášství,“ napsal rozhořčený čtenář. Bělobrádek odmítl, že by se lidovci měli za zločiny církve omlouvat. „To je věc katolické církve, ne KDU-ČSL,“ poznamenal.

Nesouhlasil s označením „potomci nacistů a fašistů“. Svůj postoj vysvětlil: „To jsou jako potomci komunistů odpovědní za zločiny svých předků?“ odpověděl řečnickou otázkou.

Ve zřejmé narážce na útrapy, které postihly vysídlované sudetské Němce, pak dodal: „Válečný zločin nemůže omluvit znásilňování, vraždění civilistů včetně dětí, mučení. Má po válečném zločinu následovat trest pro viníky, ne lynč civilistů.“

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Jenom jsem položil květiny. Komunisté z toho udělali bublinu

Dalším z nemnoha těch, kteří vyjádřili pro Bělobrádkovo jednání ohledně sudetských Němců pochopení, byl čtenář podepsaný jako „chromozom“. Ten si myslí, že pro naši zemi jsou „na výsost důležité“ dobré vztahy s Německem. „Jenom mě překvapuje, že takový krok pro sblížení jste učinil až vy? Neměl přijít už dávno?“

Bělobrádek nechce svůj krok přeceňovat. „Pouze jsem položil květiny. Komunisté z toho udělali bublinu. V. Havel se omluvil, máme Česko-německou deklaraci, Fond budoucnosti, návštěvu premiéra Nečase a jeho projev v bavorském parlamentu...“ vyjmenoval Bělobrádek kroky českých politiků, které měly za cíl zlepšit česko-německé vztahy.

Zmíněného čtenáře také zajímal Bělobrádkův názor na Benešovy dekrety. „Benešovy dekrety jsou věcí historie, považuji je za právně vyhaslé,“ odpověděl šéf lidovců.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Uprchlíci budou ubytováváni ve spolupráci s obcemi, církvemi a neziskovkami

Paní Slonková se pozastavila nad tím, že Česko letos přijme asi čtyři stovky uprchlíků. Chtěla vědět, zda budou přijímáni jen jednotlivci nebo celé rodiny. A také to, jak bude zajištěno ubytování pro uprchlíky.

Bělobrádek předeslal, že tento dotaz by měl zodpovědět spíše ministr vnitra, ale nakonec na ParlamentníchListech.cz přece jen odpověl: „Předpokládám, že bude snaha přivézt celé rodiny. Ubytování bude ve spolupráci s obcemi, církvemi a neziskovým sektorem. Například my v Náchodě jsme nyní přijali několik rodin volyňských Čechů.“

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Jinak bychom se ureferendovali

Bělobrádek odpověděl i na dotaz, proč je v tak malé zemi, jako je ČR, třeba pro vyhlášení referenda čtvrtmilion podpisů. „Proč by nestačilo sto tisíc?“ zajímalo čtenáře a zároveň podotkl, že mu takové ustanovení přijde pokrytecké. Bělobrádek odpověděl jednou větou: „Protože bychom se ureferendovali.“

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Dejme důchodcům místo 50 Kč měsíčně dva litry řepkového oleje

Jeden ze čtenářů dokonce Bělobrádka zaujal svým nápadem. J. Kulíšek poukázal na to, že zatímco důchodci dostanou „dotaci“ 600 Kč ročně, naproti tomu „chudý Babiš“, jak čtenář ironicky poznamenal, dostane ročně šest miliard korun „na řepku“. Navrhl proto, že by se mohlo ušetřit a místo toho, že by stát přidal důchodcům 50 Kč měsíčně, by jim dával dva litry „Babišova řepkového oleje“. Bělobrádek čtenářův nápad označil jako „zajímavý“ a poděkoval za něj.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Své dotazy pro Pavla Bělobrádka můžete psát prostřednictvím jeho oficiálního profilu:

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…