Bělobrádek se v ČT rozbouřil: Zrušit lustrace je jako jít do koalice s komunisty

26.11.2013 21:41

Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL, se nijak překvapivě opět postavil za současnou podobu církevních restitucí. Pokud však ČSSD a hnutí ANO vyjednají novou domluvu s církvemi a náboženskými společnostmi, ji „KDU-ČSL samozřejmě podpoří, bude-li to oboustranná dohoda“.

Bělobrádek se v ČT rozbouřil: Zrušit lustrace je jako jít do koalice s komunisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební štáb KDU-ČSL neskrýval úspěch. Předseda Pavel Bělobrádek to bere jako odrazový můstek pro návrat do vysoké politiky

Nicméně, předseda Bělobrádek hájí současnou podobu zákona. Na dotaz, zda zmíněný právní předpis není nemravný a ostudný, odtušil, že „zákon je nemravný a ostudný směrem k církvím“, které podle Pavla Bělobrádka projevily při jednání o dohodě velkorysost. „Jsem rád, že došlo k dohodě,“ uvedl v pořadu Hyde Park ve vysílání kanálu ČT24 veřejnoprávní televize. „Církve již vyšly velmi vstříc společnosti,“ dodal.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Předseda lidové strany se musel hájit i nařčení jednoho diváka, že nebude Zemanovým „druhým Haškem“. „Navštívil jsem pana prezidenta proto, že je hlavou státu,“ vysvětloval pondělní cestu na Hrad s tím, že předsedové obou dalších o vládě jednajících stran již návštěvu u prezidenta republiky vykonaly. S prezidentem Milošem Zemanem podle svých slov jednal o povolební situaci.

Nic nebořím!

Pavel Bělobrádek se rovněž nedomnívá, že by jeho strana bořila vládu či své partnery vydírala. „Já jsem přesvědčen, že nic nebořím,“ obhajoval se. Křesťanští demokraté podle svého předsedy neutíkají od vládní odpovědnosti. Ale připustil, že možnosti dohody mají své meze: „V principiálních věcech nelze dělat kompromisy,“ připomněl. Vliv jeho strany, stejně jako ostatních, je a bude podle něj dán výsledky voleb a politickými jednáními. „Vláda potřebuje 101 hlasů a ty musí někde získat," dal nahlédnout do lapidárních vzorců politiky.

Předseda lidovců se rovněž postavil za Andreje Babiše. Jeho podnikání, stejně jako sdělovacími prostředky sledované budování mediálního imperia, je podle Pavla Bělobrádka „zřejmě v souladu se zákonem“.

Předseda se vrátil i k diskusi o lustračním zákonu. „Neumím si představit zrušení lustračního zákona,“ uvedl s tím, že je to podle něj „nepředstavitelné až nemožné“, jako kdyby jeho strana navrhla koalici s komunisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…