Bělobrádek se vyjádřil ke jmenování nového ministra průmyslu

23.03.2017 20:05

Výhodou kandidáta na ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka je znalost chodu úřadu, myslí si místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Podle ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše bude mít Havlíček nelehkou pozici, protože na několik obtížných úkolů má jen pár měsíců. Šéf ODS Petr Fiala si myslí, že změna několik měsíců před volbami přišla příliš pozdě. Politici to sdělili ČTK.

Bělobrádek se vyjádřil ke jmenování nového ministra průmyslu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

„Respektuji rozhodnutí ČSSD a těším se na spolupráci s ním v nové funkci, pokud ho prezident jmenuje. Jistě je výhodou nového ministra znalost chodu MPO,“ napsal v SMS zprávě Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Babiš je rád, že Sobotka „po měsíci někoho přemluvil, že to na ten půlrok vezme“. Havlíčka zná z oficiálních akcí a osobně s ním nejednal. „Každopádně to nebude mít lehké. Nic moc už nestihne, přitom ho čekají fakt důležité věci,“ poznamenal. Musí se podle něj alespoň pokusit o vyřešení ceny mobilních dat, čerpání 14 miliard, které Česku vyčlenila Evropská komise na rozvoj vysokorychlostního internetu, a jmenovat nové vedení Energetického regulačního úřadu. „Na těch pár měsíců je to velká výzva,“ dodal.

Předseda ODS Fiala poznamenal, že výměna v čele ministerstva průmyslu a obchodu přišla pozdě, protože pouhých několik měsíců před volbami prakticky ztrácí svůj smysl. Pozastavil se nad tím, že úřad byl téměř měsíc v provizoriu. „Protože premiér Bohuslav Sobotka nebyl schopen či ochoten okamžitě přijít s náhradou za Jana Mládka, přestože o jeho chybách se vědělo už dlouho,“ poznamenal. Havlíček bude podle něj jen těžko schopen prosadit do konce funkčního období vlády něco zásadního. „Možná tak maximálně vylepšit pošramocenou pověst vlády v nepovedeném tažení za levnější tarify,“ dodal.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek popřál Havlíčkovi hodně štěstí. „Vím, že za půl roku se toho příliš udělat nedá. Už z toho pohledu je docela výhodné, že to je bývalý náměstek, protože tu agendu zná a ministerstvo taky. Kdyby přišel zvenku, tak se bude půl roku orientovat,“ řekl.

Havlíček na Twitteru ministerstva průmyslu a obchodu uvedl, že si váží důvěry Sobotky. „V případě jmenování chci s maximálním nasazením dokončit důležité úkoly MPO,“ poznamenal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…