Bělobrádek v ČT po schůzce s prezidentem: Předčasné volby jsou krajním řešením a selháním politiků

18.04.2018 19:51

Nekončící hledání nové vládní sestavy je v další fázi. Prezident se schází s předsedy stran, ale v účasti ve vládě podporuje jen některé z nich. O tom, jak takové jednání s prezidentem probíhá a jak by podle KDU-ČSL měla ideální varianta složení vlády vypadat, hovořil ve středečním Interview na ČT24 předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Bělobrádek v ČT po schůzce s prezidentem: Předčasné volby jsou krajním řešením a selháním politiků
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na sjezdu

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek hned v úvodu sdělil, že jeho dnešní schůzka s prezidentem Milošem Zemanem byla poklidná, navzájem si prý sdělili svá stanoviska, která se sice příliš nepřekrývají, ale promluvit o aktuální situaci s prezidentem má podle něj velký smysl. „Obzvlášť v situaci, kdy tu už několik měsíců není vláda s důvěrou,“ zdůraznil.

Zemanovi prý připomněl, jaká varianta o sestavení vlády by podle KDU-ČSL byla namístě. „KDU-ČSL pořád říká, že ideální je varianta většinové vlády, která nebude zavislá na hlasech komunistů a SPD a kde nebude žádný člen vlády obviněn ze závažného trestného činu,“ zopakoval a dodal, že Zeman jasně řekl, že preferuje menšinovou vládu, která bude za podpory komunistů, ať již s ČSSD, nebo bez nich. „To znamená za tolerance SPD, a v tom se s KDU-ČSL rozhodně neshoduje. Není dobrá varianta, ať už za podpory KSČM, nebo SPD, pro nás to není přijatelné,“ řekl.

Varianta složení vlády, která by byla závislá na hlasech komunistů či SPD, není podle Bělobrádka především dobrá pro vnitřní chod České republiky jako státu, ale i z hlediska mezinárodního postavení. Je prý přesvědčen o tom, že jsou zde varianty, které jsou lepší a které je možné realizovat. „Spekuloval bych, jestli prezidentova představa vyplývá z jeho vnitřního přesvědčení. Je to věc, kterou dlouhodobě definoval, a já si nemyslím, že premiérem musí vždy být předseda vítězné strany,“ zdůraznil.

Dále poznamenal, že Zeman to celé vidí tak, že předseda vítězné strany, ač trestně stíhaný, má mít pozici premiéra s tím, že pak už nevadí, o koho tu svou vládu opře. „Co se týká předčasných voleb, s prezidentem jsme se shodli na tom, že to je skutečně až krajní řešení a v zásadě i selhání politiků,“ řekl.

Připomněl také, že je tu opravdu celá škála dalších variant. „Je tu například i varianta bez předsedy vítězného hnutí, tedy trestně stíhaného politika. Je tu i možnost bez předsedů politických stran, to jsem také navrhoval, úřednický kabinet. Nebo by prezident mohl pověřit sestavením vlády někoho jiného než trestně stíhaného předsedu Babiše,“ sdělil.

Trestně stíhaný premiér nebo člen vlády je podle Bělobrádka jedním z omezení a důvodů, proč o KDU-ČSL i jako o případném partnerovi hnutí ANO neusiluje. „Je to tak a je i logické, že ANO hledá silnějšího partnera. My jsme to od voličů přijali s pokorou. Vláda s KDU-ČSL uvnitř není zrovna reálná, ale kdoví, co bude za několik týdnů,“ uvedl Bělobrádek.

Navíc prý může také posoudit, jak vypadá vláda, ve které byl Babiš a ve které nebyl. „Vláda fungovala stejně dobře a možná lépe a klidněji, než když v ní Babiš byl. Nemyslím si, že je to vše závislé pouze na jednom člověku a že by to bez něj bylo naprosto disfunkční,“ řekl Bělobrádek, který je přesvědčen o tom, že pokud by hnutí ANO nakonec usoudilo, že je Babiš na postu premiéra problém a velký špunt na to, aby se odblokovala situace, tak není ještě jisté, že se ostatní strany dohodnou. „Hledala by se programová a ideová shoda, to není lehké, aby Babiš nebyl premiérem, je podmínka nutná, nikoli dostatečná,“ míní.

Nyní to vypadá, že hnutí ANO chce zatím pokračovat v jednání i s ČSSD, ta ale měla výhrady kvůli držení Ministerstva vnitra Andrejem Babišem a hnutím ANO. „Ministerstvo vnitra je stejně vyznamné jako Ministerstvo spravedlnosti a je logické, že eventuální koaliční partner má jednu z podmínek, a to mít silové ministerstvo, které má vliv na tu konkrétní kauzu ať už přímo, nebo nepřímo,“ vyjádřil se šéf lidovců.

KDU-ČSL je ale podle Bělobrádka v jiné situaci a v tomto případě zaujímá jiný postoj. „My rozhodně nechceme vyměnit Ministerstvo vnitra za to, že tam bude dále obviněný člen vlády. A je jedno, zda je to Faltýnek, Svoboda, nebo Babiš,“ uzavřel s tím, že takový člověk, který je obviněn, by měl vyvodit politickou odpovědnost a ve vládě by být neměl. Zopakoval, že základní problém zkrátka hrozí jen v tom, že vznikne vláda opřená o SPD nebo komunisty a bude v ní trestně stíhaná osoba. „A taková ta radost hurá, nebude tam vláda zavislá na SPD a vlastně ti komunisti nejsou tak špatní, tak to pro nás vůbec přijatelné není,“ uzavřel Bělobrádek s tím, že Zeman počítá s tím, že do prázdnin by v České republice měla být vláda s důvěrou.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…