Bělobrádek v rozhlase: My ne, ANO porušuje koaliční smlouvu. O menšinové vládě nechtěl ani slyšet

17.06.2016 18:24

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl dnes vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Tématem byla především reorganizace policie a sloučení dvou elitních útvarů a následná vládní krize.

Bělobrádek v rozhlase: My ne, ANO porušuje koaliční smlouvu. O menšinové vládě nechtěl ani slyšet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Bělobrádek se úvodem vyjádřil ke svým slovům, která pronesl začátkem týdne na adresu ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), aby zvážil svůj podpis pod reorganizací policie. Chovanec i přesto dokument podepsal.

„Vyzval jsem ho, aby to zvážil. Jsem přesvědčen, že to zvážil. A zvážil to velmi dobře a podepsal. Tak, jak je to jeho zákonné právo. Neumím si představit, že by to nezvážil velmi dobře po tom všem, co se tady dělo,“ uvedl. Za chybu považuje to, že reorganizace policie nebyla projednána se státními zástupci ani s policisty, kterých se týká. 

„Musí nám nyní jít hlavně o to, aby policisté mohli dělat dál svoji práci, aby se nezasahovalo do živých kauz,“ podotkl také Bělobrádek. Reorganizaci podle něj připravila policie. „Vláda o tom nehlasovala. Zodpovědnost je primárně na policejním prezidentovi Tomáši Tuhém, jeho náměstkovi a ministru vnitra,“ sdělil Běobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Vicepremiér se následně vyjádřil i k porušení koaliční dohody ze strany ČSSD, kde ji nechtěl zcela jednoznačně potvrdit. „Koaliční smlouva byla však také několikrát porušena ze strany hnutí ANO. Koaliční smlouva také nikdy nesmí být nad rámec ústavy,“ doplnil. Rozhodně však nevnímá otázku vymahatelnosti. „Sankce rozhodně přijít nemůže. Je to jasně vydefinovaná a jasně potvrzená snaha o tom, jak se budeme v koalici chovat,“ říká.

2Papír snese všechno. Můžete napsat dokonalou smlouvu, ale nebudou-li dodržovat elementární zásady slušného chování, tak samozřejmě, když něco nefunguje lidsky, těžko to nemůže fungovat politicky,“ řekl s tím, že věří, že mentální kapacita politiků je dostatečná na to, aby došlo ke zklidnění emocí. 4Nemusí jít o změnu koaliční smlouvy. Podstatné je, zda se změní fungování na osobní úrovni. Místo věcné diskuse pak následuje diskuse, zda má strana odstoupit hnutí, nebo má hnutí odstoupit stranu. A není-li dohoda, dochází na sílu,“ myslí si. Spory podle něj škodí české společnosti. „Je to i otázka toho, jak vypadá Česká republika navenek,“ dodal.

O menšinové vládě nechtěl Bělobrádek slyšet. „Menšinová vláda je vždy menšinová. Musíte pak spoléhat na hlasy opozice, a když se podíváte, jak se chovají někteří páni z opozice, tak si umíte odpovědět jasně,“ sdělil. K dalším spekulacím, například ke spolupráci ČSSD, lidovců a šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, se vyjádřit nechtěl. Prý o žádných jednáních neví. Následně si rýpl do poslance Martina Komárka z hnutí koaličního partnera ANO, kterého prý již nikdo nebere za jeho výroky vážně.

Řeč přišla i na státní rozpočet. „Je teď ještě několik měsíců na to, aby byl prohlasován zákon o státním rozpočtu,“ vyjádřil se k tomu Bělobrádek. 

Závěrem se Bělobrádek vyjádřil i k nadcházejícím senátním a krajským volbám, kde strana kandiduje v jednotlivých územních celcích buď samostatně, nebo společně s jinými nezávislými sdruženími. „Věřím, že veřejnost ocení, že se nechceme zapojovat do půtek a že se snažíme spory vrátit do věcné roviny,“ řekl Bělobrádek. Chce dovládnout v současné vládě kvůli tomu, aby mohly být splněny všechny slíbené priority strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…