Bělobrádek vysvětloval u Tvarůžkové své gesto k sudetským Němcům: Vždyť se jim omluvil už Václav Havel

20.07.2015 19:09

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) zavítal do pondělního Interview ČT24. Stalo se tak krátce poté, co složil poctu obětem odsunu sudetských Němců, za což si v Česku vysloužil pochvaly o statečnosti, ale také velmi ostrá slova o zrádcovství. Prý se ho ptali, jestli to chce opravdu udělat, jako by tušili, co budou dělat komunisté a část ODS. Květinu na památku obětí položil jako předseda vládní strany a jako občan.

Bělobrádek vysvětloval u Tvarůžkové své gesto k sudetským Němcům: Vždyť se jim omluvil už Václav Havel
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Hned v úvodu zdůraznil, že při jeho návštěvě Bavorska šlo o zintenzivnění spolupráce obou zemí v oblasti vědy. Pokud jde o uctění obětí sudetských Němců, prý byl pozván do tzv. Sudetoněmeckého domu na jídlo a při tom padla nabídka uctít památku téměř 30 tisíc obětí odsunu.

„Tam jsem se rozhodl, ale ještě tam se mě ptali, jestli jsem si opravdu jist tím, že bych to chtěl udělat. Ostatně vidíte, jak se chovají komunisté a částečně i ODS,“ podotkl Bělobrádek. „Vzal jsem květinu a položil jsem ji tam,“ popsal celou situaci vicepremiér. Neomlouval se prý za nic, to ostatně udělal už Václav Havel v roli prezidenta. Přímo na místě nepronesl žádný projev, a to ani o obětech odsunu, ani o obětech nacistů. „Já jsem letos také znovu byl v Resslově ulici i v Ležákách,“ podotkl následně s tím, že o zvěrstvech nacistů nepochybuje.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

To ale není nic na tom, že jako předseda vládní strany a občan položil květinu, k čemuž nepotřebuje svolení premiéra. Položení květiny u památníku nebylo součástí oficiálního programu, pročež Bělobrádek nechápe, proč je to tolik dramatizováno.

Musíme se snažit

Ve druhé polovině se věnoval tématu uprchlíků a terorismu. Uprchlíci podle jeho názoru mohou žít i v Evropě, přičemž se lépe začlení do společnosti, když budou mít přístup ke vzdělání stejně jako jiní občané. „Stejně tak bychom se měli poučit a nedopustit vznik ghett. Je evidentní, že sem nechceme žádné islamisty, žádné teroristy a rozhodně je nebudeme přijímat,“ ujišťoval následně vicepremiér s tím, že prověřování osob probíhá. Na druhé straně lidem, kterým jde o život, vláda pomůže, pokud u nás úspěšně projdou azylovým řízením. Ekonomické uprchlíky pak vláda hodlá vracet zpět.

„My nemůžeme rozhodně přijmout každého, ale u těch, které po azylovém řízení přijmeme, se musíme snažit o to, aby se začlenili do naší společnosti, a to i ve druhé a třetí generaci,“ shrnul svůj názor vicepremiér. Vítá přitom iniciativu České biskupské konference, která chce státu pomoci s křesťanskými uprchlíky. Pokud by totéž udělala muslimská komunita žijící v Česku, Bělobrádek by to jen přivítal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…