Bělobrádek zaútočil na Babiše: Dělá jen tupé škrty

30.04.2015 18:34

Úsporná opatření ministra financí Andreje Babiše (ANO) v rozpočtu na příští rok jsou podle vicepremiéra a šéfa lidovců Pavla Bělobrádka tupé škrty. Plánovaný deficit ve výši 70 miliard korun je podle něj příliš vysoký. Bělobrádek to dnes řekl novinářům ve Sněmovně. První náčrt rozpočtu kritizuje i pravicová opozice.

Bělobrádek zaútočil na Babiše: Dělá jen tupé škrty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek se svým synem ve volebním štábu KDU-ČSL

Koaliční rada se ve středu shodla na deficitu státního rozpočtu pro příští rok ve výši 70 miliard korun a zároveň souhlasila s růstem platů státních zaměstnanců v příštím roce o tři procenta. Zvednout se mají i výdaje na vědu.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

"Spokojeni asi nejsme nikdo," řekl dnes k jednání novinářům Bělobrádek. Navýšení výdajů na vědu o 1,5 miliardy korun je podle něj spíše dorovnání prostředků pro letošní rok. Bělobrádek původně požadoval nárůst o 2,9 miliardy korun. Schodek rozpočtu by se podle něj měl snižovat především lepším výběrem daní. "Spíš je pro mě překvapení, že pan ministr postupuje v návrzích metodou tupých škrtů," poznamenal.

První návrh rozpočtu kritizuje i pravice. "Teď by vláda měla snižovat deficit, a ne nám nabízet z hlediska budoucnosti strašné číslo," řekl novinářům šéf ODS Petr Fiala. Vláda se podle něj nestará o výdajovou stránku rozpočtu.

"V okamžiku růstu 2,5 procenta, což znamená 30 miliard navíc aniž by se vláda zasloužila, je 70 miliard zbytečně veliký schodek," je přesvědčen také místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek. Schodek by podle něj měl být zhruba 40 miliard, aby odpovídal půlprocentnímu poklesu strukturálního deficitu.

Naopak podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) může být schodek v rámci prorůstových opatření ještě vyšší. "K nějakému dramatickému snižování schodku není žádný makroekonomický důvod," míní. Vláda podle něj musí podpořit momentální růst ekonomiky.

Výši schodku státního rozpočtu musela vláda deklarovat v aktualizované verzi Konvergenčního programu, podle které by měl deficit veřejných financí postupně klesat z letos odhadovaných 1,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP) až na 0,6 procenta HDP v roce 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…