Bělobrádek zhnusil akademika z Vídně. Odmítl poplivat Orbána, jak jej žádal, a navíc se ještě pustil do Sorose

05.04.2017 17:22

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek odmítá vyloučení maďarské vládní strany FIDESZ z lidovecké frakce v Evropském parlamentu kvůli tomu, že se maďarská vláda snaží ze země dostat Středoevropskou univerzitu. Vyplývá to z e-mailové komunikace Petra Mati s Bělobrádkem, kterou zveřejnil server Britské listy.

Bělobrádek zhnusil akademika z Vídně. Odmítl poplivat Orbána, jak jej žádal, a navíc se ještě pustil do Sorose
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

„Situaci jsme na summitu EPP v rámci sjezdu řešili. Vyloučení FIDESZ není na pořadu dne. Mimo jiné proto, že aktivity pana Sorose jsou velmi kontroverzní,“ napsal Bělobrádek Petru Maťovi.

Celý text je ZDE.

Ten s Bělobrádkem nesouhlasí. Dal to najevo dopisem, který předsedovi lidovců zaslal a který Britské listy také zveřejnily: „Summit, který se odehrál předtím, než byla kontroverzní legislativa přijata, z Vás a Vaší strany v žádném případě nesnímá spoluodpovědnost za politiku FIDESZ, Vašeho partnera, která je v přímém rozporu s hodnotami, které deklaruje Vaše strana. Váš odkaz na ‚velmi kontroverzní aktivity pana Sorose‘ pokládám nejen za výmluvu, nýbrž především za obrovskou neúctu ke všem špičkovým odborníkům, kteří na této univerzitě působí pro ideu, k níž se Vaše strana, jak se zdá, pouze hlásí,“ napsal Maťa. Poukázal na to, že Středoevropská univerzita Sorosovi nepatří. „Byla jím kdysi založena, ale je na něm nezávislá. Je pod dohledem správní rady, podléhá přísné akademické kontrole a je to nejlepší a nejúspěšnější univerzita v regionu,“ argumentoval Maťa s tím, že v uplynulých dnech se za Středoevropskou univerzitu postavily nejprestižnější světové instituce.

Maťa upozornil, že Středoevropská univerzita je zároveň poslední větší nezávisláou institucí v Maďarsku. „Váš politický partner v Maďarsku, k němuž se hlásíte, nyní tuto univerzitu skandálním způsobem ničí – a vy k tomu mlčíte a hovoříte o ‚kontroverzních aktivitách pana Sorose‘,“ vyčítá Maťa Bělobrádkovi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…