Bělobrádek zkritizoval Babišovy politické novoty. Zakazování resortů partnerům tu prý ještě nebylo

17.12.2013 22:43

ČSSD ani ANO prý nepřinesly relevantní argumenty, proč by post ministra zemědělství neměla získat strana lidová. ČSSD sice tvrdí, že by se KDU-ČSL mohla chovat příliš vstřícně k církvím, ale předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek oponoval, z případného nátlaku by mohl obvinit i ČSSD. A pokud ANO tvrdí, že posledním ministrem zemědělství za lidovce byl Josef Lux, tak ANO ještě nikdy nemělo žádného ministra. Je tedy třeba dobrat se k tomu, co ANO opravdu pálí.

Bělobrádek zkritizoval Babišovy politické novoty. Zakazování resortů partnerům tu prý ještě nebylo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek trvá nesmlouvavě na svém. Lidovci v nové koalici požadují Ministerstvo zemědělství a celkem tři křesla ve vládě. Buď to, nebo nic. Tato slova zopakoval také v pozici hosta úterních Událostí, komentářů České televize. A to navzdory tomu, že se proti tomu ANO stále hlasitě bouří.

Koaliční partneři si musí být rovni

"Já osobně vidím vznik koalice na sedmdesát procent, a dokud bude zbývat jedno jediné procento, tak nebude hotovo,“ varoval Bělobrádek. Lidovci jsou ale připraveni jednat. KDU-ČSL však musí ve vládě hrát důstojnou roli a strana si přeje, aby její nominant obsadil post ministra zemědělství.  „Pokud si hnutí ANO dohodlo s ČSSD post ministra financí, aniž by nás k tomuto jednání přizvali, a ČSSD si nárokuje post ministra zahraničí, tak my máme také své požadavky,“ uvedl Bělobrádek.

Koaliční partneři k sobě musí přistupovat jako k sobě rovným, nelze třetímu partnerovi nechávat jen nějaká zbytková ministerstva. Hnutí ANO již dalo ústy předsedy Andreje Babiše najevo, že lidovci by neměli dostat post ministra pro zemědělství. Podobná teze je podle Bělobrádka určitou novinkou v politice. Dosud prý koaliční partneři neříkali, že by někdo druhý neměl získat konkrétní ministerstvo. Pokud bude tento stav trvat, lidovci být ve vládě nemusí. „My jsme do toho projektu vyjednávání o koalici šli i přes určitá rizika, protože budoucí vláda může dát zemi do pořádku,“ podotkl předseda lidovců s tím, že by všechny tři strany měly pozitivně prosazovat, co chtějí a ne to, co zakazují koaličním partnerům.

ANO nemělo ještě žádného ministra, tak jak je to s připraveností

Šéf lidovců jasně odmítl výtku ze strany ČSSD, že při souboji o zemědělství jde o církevní restituce. Úplně stejně by prý Bělobrádek mohl tvrdit, že by zemědělství neměla obsadit ČSSD, protože by se mohla pokoušet ovlivňovat církevní restituce. Šéf lidovců všechny diváky ujistil, že žádný podobný tlak vyvíjet nebude, protože lidovci dali již ve volební kampani najevo, že chtějí dát zemi do pořádku, což se s nepřípustnými tlaky vylučuje.

Zásadní problém tkví podle Bělobrádka v tom, že hnutí ANO jasně neuvedlo, proč by lidovci neměli obsadit post zemědělství. "Argumenty, které zazněly, považuji za zástupné,“ uvedl Bělobrádek. Ty skutečné důvody si rád vyslechne. Pokud totiž ANO tvrdí, že posledním ministrem zemědělství za lidovce byl Josef Lux a od té doby dlouho nikdo, mohl by Bělobrádek oponovat, že ANO nemělo ještě žádného ministra. Tuto slovní bitvu tudíž nepovažuje za relevantní.

„Ještě bych chápal, kdyby tu byly dvě strany, které by měly stejnou prioritu číslo jedna a přely se o ni, ale taková situace tu není,“ poznamenal předseda křesťanských demokratů. A v závěru svého vystoupení zopakoval, že KDU-ČSL sice preferuje účast v koaliční vládě, ale vyloučit nelze ani čistě opoziční roli křesťanských demokratů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…