Bělobrádek zpražil z rádia Gazdíka. Pokud tvrdí, že už je ruka v rukávě, není to pravda

27.02.2017 17:49

V pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu zpovídal moderátor Jan Moláček předsedu KDU-ČSL, vicepremiéra Pavla Bělobrádka. Ten se v přímém přenosu rozzlobil kvůli tomu, že se lidovcům vyčítá „vykastrování registru smluv“. Vyjádřil se také k plánované předvolební koalici se Starosty a nezávislými. Jejich předseda Petr Gazdík asi nebude mít radost...

Bělobrádek zpražil z rádia Gazdíka. Pokud tvrdí, že už je ruka v rukávě, není to pravda
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Bělobrádek obhájil post předsedy.

V létě měl naostro začít fungovat registr smluv, ale ještě před startem do něj tvrdě zasáhli poslanci. Státem a obcemi vlastněné podniky nebudou muset smlouvy zveřejňovat. Bělobrádek ve vysílání důrazně odmítl, že by Černý Petr ležel u lidovců.

„My jsme to neudělali, to je absurdní. My jsme pro ty tolik diskutované návrhy nehlasovali, resp. hlasoval pro ně jeden, popřípadě dva, my ostatní jsme hlasovali proti,“ začal zostra politik. Uznal, že otázku změny zákona otevřeli právě lidovci kvůli Budvaru, který je prý z obchodního hlediska třeba bránit. „Co se týká Budvaru, tam je jasné, že i po tom začerňování mohou i vaši konkurenti poznat, jak uvažujete a jakou máte obchodní strategii,“ doplnil Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„A jde vám jen o Budvar, nebo budete takhle dojemně pečovat i o další podniky?“ ptal se ironicky Moláček. „Budvar je jediný národní pivovar a tímhle způsobem to zesměšňovat od vás není fér,“ obořil se na moderátora okamžitě Bělobrádek. Kdyby se někdy v budoucnu Budvar prodával, tak by uveřejňování jeho smluv prodej komplikovalo. Kromě toho Bělobrádek připomněl, že i podle Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, podle něhož by se situace Budvaru na trhu notně zkomplikovala.

Moláček se zeptal také na předvolební koalici s hnutím Starostové a nezávislí. A dozvěděl se, že žádná koalice ještě domluvená není. Do voleb prý může být ještě všechno jinak. „Tahle věc ještě není uzavřena a rozhodně to neznamená, že bychom byli domluveni. My jsme si pouze odsouhlasili to, že budeme s touto stranou vyjednávat o předvolební koalici,“ zdůrazňoval host. Jakákoli jiná informace je podle Bělobrádka pouze spekulací, na které odmítá reagovat. Případnou spolupráci musejí zkrátka schválit obě zmíněné strany a u lidovců ještě není dokonáno. „My nejsme strana jednoho muže,“ zdůraznil předseda KDU-ČSL.

Ve druhé polovině pořadu konstatoval, že i v těchto volbách si budou moct voliči rozhodnout, co se stane s EET. Od prvního března se EET týká i maloobchodu. Především podnikatelé na venkově prý uvažují o tom, že skončí.

„Co já mám zprávy, je to většinou záležitost generační. Lidé, kteří jsou v předdůchodovém věku, se rozhodli, že už nebudou přecházet na nové technologie a raději skončí,“ prohlásil Bělobrádek. Lidovci prý proti tlaku ANO a ČSSD prosadili rozfázování celého projektu a třetí a čtvrtá vlna mají odstartovat až po volbách. „Voliči si mohou rozhodnout, zda skutečně chtějí, aby třetí a čtvrtá vlna EET opravdu proběhla,“ doplnil Bělobrádek.

Nakonec hovořil také o případné kandidatuře končícího předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše na Hrad. Bělobrádek ve vysílání zdůraznil, že pana Drahoše v žádném případě nepodpořil, pouze jej ohodnotil jako dobrého člověka. „A vznikla z toho zkomolenina, že ho podporuji v cestě na Hrad. To v žádném případě není pravda. Navíc je otázka, zda by pan Drahoš opravdu kandidoval,“ uzavřel Bělobrádek své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…